Sacepums “Spilgtā vasara”
Sastāvdaļas:
- jaunie kabači -1 kilograms;
• paprika (sarkanā un dzeltenā) – 2 gab.;
• sīpols (liels) – 1 gab.;
• ķiploks – 1 galviņa;
• tomāts (liels) – 3 gab.;
• pētersīļi;
• sāls;
• garšviela “Itāļu zālītes” – pēc garšas;
• augu eļļa;
• puscietais siers – 60 grami.
Pagatavošana:
Nomazgāt papriku, ielikt maisiņā, aizsiet. Uzsildīt mikroviļņu krāsnī, uz pilnu jaudu 3 minūtes. Ļaut maisiņā atdzist.
Kabačus nomazgāt, sagriezt aplīšos. Viegli apcept nelielā daudzumā augu eļļas. Izkārtot cepšanas formā.
Sīpolu sagriezt kubiciņos un apcept augu eļļā, līdz tie kļuvuši zeltaini.
Atdzisušo papriku attīrīt no sēklām un kātiņa, noņemt mizu. Sagriezt nelielos gabaliņos, izkārtot cepšanas formā.
Tomātus uz 30 sekundēm ievietot vārošā ūdeni, noņemt mizu, sagriezt nelielos gabaliņos. Notīrīt ķiploku. Ielikt tomātus un ķiploka daiviņas cepšanas formā.
Piebērt sāli, apbērt ar itāļu zālītēm. Apklāt formu ar alumīnija formu, un ievietot iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī līdz 200 grādiem. Cept 15 minūtes, pēc tam noņemt alumīnija foliju. Cept vēl 10 minūtes, un pārbaudīt: ja ķiploka zobiņus var viegli ar dakšiņu caurdurt, tad formu var izņemt no cepeškrāsns.
Sacepum apberam ar rīvētu sieru, liekam atpakaļ cepeškrāsnī uz 3 – 5 minūtēm, līdz siers ir izkusis.
Puķkāpostu sacepums ar brinzas sieru
Sastāvdaļas:
1 kilograms puķkāposti
200 grami brinzas siers
1 sīpols
1-2 paprikas
2-3 tomāti
4 ķiploka daiviņas
3 olas
sāls, pipari, zaļumi
Pagatavošana:
- Puķkāpostus sadalīt mazos čemuriņos. Novārīt ūdenī aptuveni 10 minūtes, ūdeni izliet. Ar nazi ne pārāk smalki sagriezt.
- Sagriezt papriku, sīpolu, ķiploku, zaļumus – pievienot puķkāpostiem. Viegli sakult olas, samaisīt ar dārzeņiem. Turpat pievienot brinzu (nedaudz atstājot dekorēšanai).
- Visu kārtīgi samaisīt un izkārtot cepamajā formā. Pa virsu izkārtot sagrieztas tomātu ripiņas, piebērt sāli, apsmērēt ar olīveļļu.
- Cept 180 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes.
Sacepums ar cukīni
Sastāvdaļas:
2 nelieli cukīni
4 vidēja izmēra tomāti
2 ķiploka daiviņas
3 rozmarīna zariņi
125 grami 22 % skābā krējuma
150 grami rīvēta siera
1 ēdamkarote augu eļļas
eļļa formas iesmērēšanai
½ glāze piena
sāls, pipari
Pagatavošana:
- Notīram un nomazgājam cukīni, nosusinām un sagriežam smalkās daļās. Noblanšējam tomātus vārošā ūdenī un noņemam mizu. Sagriežam tos pirksta resnuma gabaliņos. Sīki sasmalcinām ķiploku. Noplēšam rozmarīna lapiņas un tās sīki sasmalcinām.
- Ar eļļu iesmērējam seklu cepšanas formu. Liekot pēc kārtas, kārtojam cukīni un tomātus, pēc tam katru slāni apberam ar ķiploku un rozmarīnu.
- Pievienojam formā izkārtotajiem dārzeņiem sāli un piparus. Kārtīgi samaisām skābo krējumu ar pienu un ielejam cepšanas formā. Pa virsu uzkaisām sieru un apsmidzinām ar eļļu.
- Liekam formu ar dārzeņu sacepumu aukstā cepeškrāsnī un cepam 30 minūtes 200 grādu temperatūrā. Sieram sacepuma augšpusē ir jāizkūst un jākļūst nedaudz zeltainam.
Avots: vrutmilife.com