Par atšķirību starp brūnajām un baltajām olām klīst daudz baumu. Daži cilvēki domā, ka brūnās olas ir veselīgākas un garšīgākas nekā baltās. Citi uzskata, ka baltās olas ir paredzētas desertu un dažādu kūku cepšanai. Šodien kliedēsim mītus par šo tēmu!
Kas labs ir vistu olās?
Olas ir ļoti barojošas
Olas satur noderīgus vitamīnus, minerālvielas un olbaltumvielas. Biežam olu patēriņam ir pozitīva ietekme uz matu un visa organisma stāvokli. Vidēji viena ola satur aptuveni 80 kalorijas.
Olās esošajam holesterīnam ir tikai pozitīva ietekme uz organismu
Holesterīnu satur olu dzeltenums, taču to līdzsvaro lecitīns (īpaša viela, kas palīdz pārstrādāt taukus un holesterīnu).
Termiski apstrādātas olas ir vērtīgākas par jēlajām
Jēlās olās bieži slēpjas kaitīgās baktērijas – salmonellas. Termiskā apstrādē tās tiek nogalinātas.
Baltas olas ir ne mazāk noderīgas kā brūnās
Izplatītais mīts, ka brūnās olas ir vērtīgākas par baltajām, ir nepatiess. Baltās olas neatšķiras no brūnām. Viss slēpjas tikai vistās, kas izdēj olas. Čaumalas krāsa ir atkarīga no dējējvistas spalvu krāsas: brūnas olas dēj brūnas un smilškrāsas vistas, bet baltām vistām būs baltas olas.
Izvēloties olas nevajadzētu pievērst lielu uzmanību čaumalas krāsai!
Diētiskās olas ir veselīgākas par parastajām
Visas olas var nosacīti iedalīt diētiskajās un parastajās. Par diētiskām olas uzskata, ja tās tiek uzglabātas pareizā temperatūrā ne vairāk kā 7 dienas pēc izdēšanas. Parastas olas tiek uzglabātas līdz 25 dienām.
Olas nedrīkst uzglabāt blakus pārtikas produktiem ar spēcīgu smaku
Tā kā olu čaumalai ir poraina struktūra, ola viegli uzsūc smakas.
Izvēlēties tikai pašus svaigākos un kvalitatīvākos produktus!