Sparģeļiem kā pirmajiem pavasara vēstnešiem piemīt veselīguma aura. Senie grieķi sparģeļus izmantoja kā medicīniskus augus. Pagatavotas sparģeļu saknes tika izmantotas pret dažādām veselības problēmām – aknām, žultspūslim, nierēm un urīnpūslim. Tika uzskatīts, ka auga lapas un sēklas atvieglo zobu sāpes. Šodien tiek runāts par nozīmīgajām sparģeļa antioksidanta īpašībām. Interese ir arī par sparģeļa šķiedru īpašībām, kas ietekmējot gremošanas sistēmu un palīdzot izsargāties no resnās zarnas vēža, kā arī ietekmējot holesterīna līmeni. Sparģeļos esošā folijskābe ir īpaši svarīga grūtniecēm. Pēdējie pētījumi norāda, ka, lietojot folijskābi jau pirms grūtniecības, samazinās priekšlaicīgu dzemdību risks, savukārt tās lietošana pirmajā grūtniecības trimestrī nodrošina mazuļa veselīgu smadzeņu attīstību. Tāpat tiek pētīta arī sparģeļos esošās folijskābes ietekme, piemēram, lai palielinātu vīriešu auglības līmeni.
Zaļais sparģelis ir vitamīniem bagāts augs – A vitamīns, C vitamīns un folijskābe. Nozīmīgs ir kālija un cinka daudzums, kā arī citas auga sastāvā esošās bioaktīvās vielas. Sparģelis sastāv no 90% ūdens un satur apmēram 1% šķiedrvielas, 2% proteīna un 2% ogļhidrātu, taču tauku saturs ir tuvu nullei. Līdz ar to sparģeļi ir mazkaloriju ēdiens, ja vien tiek pievērsta uzmanība, izvēloties pareizas piedevas.
100 gramu sparģeļu uzturvērtība:
Olbaltumvielas 2 g
Ogļhidrāti 3 g
Fosfors 50 mg
Kālijs 240 mg
Kalcijs 25 mg
Dzelzs 1 mg
A vitamīns 0,3 mg
B2, B3, B6 un C vitamīns 30 mg
Lielākā daļa vitamīnu ir atrodami pumpuros.
Papildus zaļie sparģeļi satur arī citas vērtīgas vielas, piemēram, folijskābi, glutationu un citas vielas. Folijskābe ir B vitamīns, kas uzlabo atmiņu un smadzeņu darbību, samazina sirds slimību, resnās zarnas vēža, aknu slimību un infarkta risku. Pētījumi apstiprina, ka papildus folijskābes uzņemšana pirms un pēc bērniņa ieņemšanas samazina atsevišķu slimību veidošanās riskus. Sparģeļi tiek uzskatīti par labāko folijskābes avotu, kā nākamais ir apelsīnu sula. 100 grami sparģeļu nodrošina folijskābes dienas devas uzņemšanu. Glutināts ir proteīns, kas sastāv no trīs aminoskābēm un tiek uzskatīts par vērtīgāko antioksidantu. Šī viela tiek asociēta arī ar aizsardzību pret vēzi un spēju pretoties vīrusiem, kā arī imūnsistēmas atjaunošanu. Glutināts ir sastopams sparģeļos, melonēs un avokado.