Februāra otrajā pusē pieredzētā temperatūras paaugstināšanās ne vien kausējusi sniegu un priecējusi siltummīļus, bet arī sekmējusi kļavu sulu tecēšanu. Šogad Rīgas Centrāltirgū pirmās kļavu sulas nopērkamas kopš 20. februāra, kā jau ierasts, pirmo pavasara eliksīra piedāvājumu sarūpējis Guntis Klūga, ilggadējs Centrāltirgus tirgotājs no Auces. Kļavu sula nopērkama Centrāltirgus atklātajā teritorijā, cena saglabājusies iepriekšējo gadu līmenī – 1,5 Eur par litru sulu.
Runājot par kļavu un bērzu sulām, ļoti bieži izmanto apzīmējumus “bioloģiski aktīvs ūdens” un “dzīvs ūdens”, un taisnība ir – tas ir ļoti vērtīgs ūdens, ko koks caur sevi ir izfiltrējis. Līdz ar siltāka laika iestāšanos, koki gatavojas mosties no ziemas miega. Tie no zemes dziļākajiem avotiem sāk uzsūkt ūdeni, lai dotu spēku pumpuru plaukšanai. Pa ziemu kokā esošā ciete pārvēršas cukurā, un pavasarī, kad koks dzen caur sevi ūdeni, tas kļūst salds, kļavu sulās parasti ir 2 3% cukura, bet kopējā amplitūda svārstās no 0,5% līdz pat 10%.
Avots: https://www.rct.lv