Kad mēs ķeramies pie dažādu ēdienu gatavošanas, bieži vien sastopamies ar grūtībām. Tas nav nekas pārsteidzošs, jo kulinārija ir vesela māksla, un tam, lai to apgūtu, aiziet neiedomājami daudz laika un nervu. Tieši tādēļ ir sagatavoti lietderīgi padomi, kas noderēs gan iesācējiem, gan tiem, kas jau sen ir apguvuši kulinārijas mākslu.
Virtuves padomi jeb lifehacks
Ko darīt, lai neraudātu, griežot sīpolus?
Eksperti iesaka ielikt sīpolu ledusskapī pirms griešanas. Viņi argumentē ar to, ka kontaktā ar gaisu no sīpola izdalās viela, kas liek mums raudāt. Ja dārzeņus laicīgi atvēsināt, šī viela izdalīsies lēnāk.
Taču nelieciet sīpolu saldētavā, tad sīpols var kļūt pārāk mīksts.
Ko darīt, lai mīkla nebūtu pārāk irdena?
Pievienojiet izkausētu sviestu.
Ko darīt, lai tomātu mērce nebūtu skāba?
Ja jūtat, ka tomātu mērce sanāk pārāk skāba, pievienojiet nedaudz sodas. Dažreiz saimnieces pievieno mērcei cukuru, bet tas nespēj pilnībā noņemt skābumu, cukurs to tikai maskē.
Ko darīt, lai garšvielas kļūtu smaržīgākas?
Apcepiet tās augu eļļā uz pannas. Jācep 1–2 minūtes uz ļoti lielas uguns. Tāpat varat ievietot uz 30 sekundēm mikroviļņu krāsnī.
Kad gatavojat maizi, vajag krāsns apakšā novietot trauku ar ūdeni. Ūdenim karsējoties, tvaiks sāks reakciju ar cieti uz klaipa virsas, pateicoties tam garoziņa sacietēs un kļūs kraukšīga.
Ko darīt, lai omlete nebūtu mitra?
Piena vietā pievienojiet mazliet sasaldēta sviesta.
Kā pareizi uzglabāt ābolus un avokado?
Ja pārgriezāt ābolu vai avokado, bet palika neizmantoti gabaliņi, apsmidziniet tos ar citronu sulu un ievietojiet hermētiskā traukā. Tā viņi vēl ilgi būs svaigi un nekļūs tumši.
Kā pareizi uzglabāt torti?
Profesionāli konditori iesaka sasaldēt torti pēc pagatavošanas. Taču pirms to darīt konditorejas izstrādājums ir jāaptin ar pārtikas plēvi. Eksperti uzskata, ka pateicoties šim trikam torte kļūs garšīgāka un to būs vieglāk izrotāt.
Kā ātri novārīt bietes?
Parasti bietes vārās stundu, dažkārt arī ilgāk. Bet ir kāda viltība, kas spēj izglābt saimnieces no nogurdinošās gaidīšanas. Nomazgājiet bietes un ievietojiet to termonoturīgā maisā (tas var būt cepešiem domātais), ieduriet dažas reizes ar dakšu vai nazi. Maisu ielieciet keramiskā vai stikla traukā ar biežām sieniņām un ieleciet mikroviļņu krāsnī uz 9 minūtēm, iestatot maksimālo jaudu. Pēc tam atstājiet bietes aizvērtā mikroviļņu krāsnī vēl uz 10 minūtēm – un gatavs! Tagad var gatavot vinegretu, siļķi kažokā vai Rūjienas salātus daudz ātrāk!