Ledus vīns ir viens no sarežģītākajiem un visgrūtāk pagatavotajiem vīniem.
Vīna darītava Ledus vīni gatavo augstvērtētu augļu un ogu vīnu. Par ekskluzīvāko darītavas produktu tiek uzskatīts ābolu ledus vīns (Icewine), kuru ziemā darina no sasalušiem āboliem.
Šī gada jūnijā Ledus vīns piedalījās starptautiskajā dzērienu konkursā International Cider Challenge 2017 Lielbritānijā, kurā ieguva sudraba medaļu. Pagatavošanas process tiešām ir ļoti grūts, ilgstošs un medaļas cienīgs. Skaties, kā tas top!
Ledus vīnam tiek izmantoti augstākās klases A kategorijas Latvijas āboli.
Cieti sasaluši āboli tiek ievietoti sulas presē.
Uz āboliem ar speciālu ierīci tiek spiests ar 36 tonnu spēku
Sula tek ļoti lēni, apmēram 24 stundas. Lai izspiestu litru ledus sulas, ir vajadzīgi 8 kilogrami ābolu. Ābolu ledus sula ir dabiski salds koncentrāts. No tās tiek gatavots ledus vīns. Raudzēšanai tiek izmantoti savvaļas raugi. Bet šādi, izskatās galaprodukts – viens no pasaule labākajiem ledus vīniem. Vīna gatavošanas procesā netiek pievienoti sulfīti. Šīs vīndarītavas ābolu Ledus vīns savu pilnbriedu sasniedz trešajā vai pat tikai piektajā gadā.
Avots: fenikssfun.com