5. Satur B12 vitamīnu
Uzskata, ka vitamīnu B12 cilvēka organisms var uzņemt normāli, ja tas nonāk tajā no dzīvnieku izcelsmes produktiem. Zinātnieki veikuši virkni pētījumu, kuros pierādīts, ka vitamīns B12, ko satur šampinjoni ir tikpat vērtīgs un pieejams organismam, kā tas, ko satur liellopa aknas un zivis.
Šis atklājums īpaši iepriecināja veģetāriešus, jo dzīvnieku izcelsmes pārtiku viņi nelieto, bet normālai funkcionēšanai nepieciešamo vitamīnu B12 var dabūt tikai tajā.
6. Piemīt “piektā garša”
Sēnes satur dabīgās aminoskābes, glutamātu un ribonukleotīdus. Tā arī ir tā pati „piektā garša”, kura pilnvērtīgi sadzīvo ar skābu, saldu, rūgtu un sāļu. Tieši tāpēc arī „umami” tulko kā “gaļas garša”, pateicoties tam veģetārieši aizstāj galu ar sēnēm.
7. Onkoloģisko slimību profilakse
Japāņu zinātnieki veikuši pētījumus, kuros pierādīts, ka populāciju, kas aktīvi uzturā lieto sēnes, daudz mazāk skar vēzis, nekā to, kas no šī produkta izvairās. Šobrīd vēl turpinās pētījumi, kas vērsti uz apgalvojumu, ka sēnes mazina jau esošo vēža šūnu aktivitāti.
Ja tev garšo sēnes, nevajag no tām atteikties. Taču, lai nekļūtu par negodprātīgu tirgotāju upuri, vienmēr sekojiet, lai sēnes, ko pērkat būtu sausas un stingras.
Tāpat arī pieredzējušiem sēņu pazinējiem iesakām kaut reizi nogaršot svaigi nogrieztu sēni, tā jūs uzzināsiet tās īsteno garšu. Bet tiem, kas sēņu lietās ir iesācēji, ļoti silti iesakām neeksperimentēt un izvēlēties tikai zināmas sēnes.