Gandrīz ikvienam no mums dabīgā kārtā piemīt lielāka vai mazāka saldumu kāre. Sliktākajā gadījumā tā var būt liktenīga, jo pārmērīgs cukura patēriņš ir saistīts ar dzīvesstila slimībām, kas skar pat bērnus. Pilnīga atteikšanās no saldumiem daudziem varētu nebūt pa spēkam, jo tā provocē vēl lielāku tieksmi pēc saldā. Taču cukuru saturoši ēdieni nelielā daudzumā var būt arī sabalansētā un daudzpusīgā ēdienkartē. Kā alternatīvu varētu izmēģināt gardumus, nedaudz saldinātus ar medu, agaves vai stēvijas sīrupu. Par agaves sīrupu domas joprojām ir pretrunīgas, jo pamatā tā ir fruktoze. Viens no veselīgākajiem cukura aizstājējiem ir stēvija!
Cilvēce stēviju pazīst jau vismaz pusotru tūkstoti gadu, kā saldu, veselīgu un plaši pielietojamu augu. Stēvijas lapas satur steviozīdu, kad pēc salduma pat 300 reižu pārsniedz cukura saldumu. Steviozīds ir pati saldākā mūsdienās zināmā dabīgā substance, kas, atšķirībā no mums pierastajiem saldinātājiem, faktiski nesatur kalorijas un nepalielina cukura līmeni asinīs, tādēļ stēvijas ekstrakts ir lielisks cukura aizvietotājs. Augs ir bagāts ēteriskajām eļļām, vitamīniem un citiem barojošiem elementiem, tādēļ tiek plaši pielietots arī medicīnā.
100 g smalcinātas stēvijas lapas ir ekvivalentas 1,5 kg cukura. Šobrīd stēvija Latvijas veikalos ir plaši pieejama, tāpēc, ja vēl neesi paspējis nogaršot šo augu, tad izdari to!