Mūsdienās makaroni ir parasts ēdiens. Un, lai itāļi gatavo savu pastu karbonaru, bet mēs vārām makaronus un ēdam tos ar sieru un kotletēm. Varētu domāt, kas gan tur sarežģīts – uzvārīt makaronus? Bet arī pat šādā vienkāršā lietā ir savi knifiņi. Mēs sameklējām itāļu pavāru ieteikumus, kā vārīt makaronus katliņā. Ar rezultātu dalāmies.
Kā vārīt makaronus: bieži sastopamās kļūdas
Makaronu kvalitāte
Pirmais un svarīgākais, kam jāpievērš uzmanība, ir makaronu kvalitāte. Jā, garšīga ēdiena sākums ir veikalā, izvēloties produktus. Cenas ir dažādas: daži makaroni ir dārgi, bet ir arī lētāki varianti.
Cenas lielums ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Piemēram, no iekārtām, ar kurām gatavo makaronus. Piemēram, bronzas rūpnieciskais ekstrūderis ir labāks par teflona. Un lai arī žāvēšanas process pirmajā agregātā notiek lēnāk, produkta kvalitāte rezultātā būs labāks.
Makaroni sanāk poraināki un tādi labāk piesūcināsies ar mērcēm, kuras tiem pievienosi. Protams, makaronu, kas gatavoti ar bronzas ekstrūderi būs dārgāki.
Makaronu lielums
Otra svarīga detaļa, kurai itāļu pavāri iesaka pievērst uzmanību, ir makaronu lielums. No tā atkarīgs, kā jāpagatavo mājas pasta. Lielos makaronus pieņemts pasniegt ar šķidru piedevu. Mazie makaroni jāpasniedz ar gaļas mērci un dārzeņiem.
Proporcijas
Un tā, sastāvdaļas izvēlētas, tagad pāriesim pie galvenā: kā vārīt makaronus katlā. Itāļu šefi visi, kā viens, māca, ka vajag ievērot pareizas proporcijas!
Lai izvārītu kilogramu makaronu vajadzīgs katls ar desmit litriem ūdens. Ja ūdens būs nepietiekami, makaroni nepaspēs izvārīties un būs cieti. Tāpat mazā ūdenī vārītos makaronos būs daudz cietes, tāpēc makaroni būs rūgteni.
Mazgāt makaronus vai nemazgāt?
Te nu itāļu šefu domas nedalās: makaronus mazgāt nevajag. Lai apstādinātu vārīšanos, katlā var ieliet aukstu ūdeni. Vai arī noliet ūdeni un pievienot makaroniem sviestu, lai tie nesaliptu. Bet, ja rīkojas pret likumiem, un mazgā makaronus pēc vārīšanas, kā paradušas daudzas saimnieces, tad noskalojas ciete. Bet tieši no tās ir atkarīgs, kā makaroni sajauksies ar mērci.
Vārīšanas laiks
Mēs jau noskaidrojām, kā jāvāra makaroni. Bet tagad parunāsim par to, cik ilgi tie jāvāra. Parasti vārīšanas laiks norādīts uz iepakojuma. Ievērojiet šo norādi. Bet ir viens triks. Pirms pievienojat makaroniem mērci, brītiņu nogaidiet. Tad makaroni nedaudz apžūs.
Pievienojam sāli
Makaroniem noteikti jāpievieno sāls, bet kurā brīdī to labāk darīt? Par to vēl šodien notiek diskusijas. Vieni saka, ja sāli pieber pirms ūdens uzvārīšanas, tad vārīšanās temperatūra būs augstāka un makaroni izvārīsies ātrāk. Citi saka: ja sāli piebērs tad, kad ūdens jau vārās, tad tiks ietaupīta enerģija. Skaidrs ir viens – nesāli jau ūdenī iebērtus makaronus, jo tādējādi tiks pazemināta vārīšanās temperatūra.
Katls
Vēl viena kļūda, ko pieļauj nepieredzējušas saimnieces, vārot makaronus, ir nepareiza katla izvēle. Lai izvārītu spageti, katlam jābūt šauram un pēc formas jāatgādina pīli (garenu sautējamo katliņu). Tāpat nav jāliek katlam vāks, kad makaroni ielikti katlā.
Lai labi garšo!