Daudzi no mums nespēj iedomāties savu dzīvi bez kafijas. Nav iespējams bez tases aromātiskas kafijas brokastīs, pasēdēšanu kafejnīcā ar draudzenēm un pastaigu pa pilsētu.
Protams, vienmēr var padzert kafiju kafejnīcā, bet reizēm tā gribas pagatavot kafiju pašai. Pastāstīsim, kā izvārīt kafiju, kuras garša tevi iepriecinās.
Par to, kā vārīt kafiju, man pastāstīja viens pazīstams barista. Izrādās, ka ir dažas kļūdas, kuras pieļauj daudzi cilvēki, gatavojot kafiju. Ja no tām izvairītos, kafija sanāktu tāda, kādai tai jābūt. Pieraksti un atceries!
10 populārākās kļūdas
Vecas kafijas pupiņas
Bez kvalitatīvām kafijas pupiņām nav iedomājama garšīga kafija. Tāpēc, izvēloties pupiņas, ir jābūt uzmanīgiem. Vispirms jāpievērš uzmanība derīguma termiņam. Lieta tāda, ka ar laiku kafijas pupiņas zaudē savu aromātu un izžūst. Kafija, kas izvārīta no tādām pupiņām, būs negaršīga.
Nepareiza uzglabāšana
Atceries, ka daudz kafijas uzreiz pirkt nevajag. Pēc pupiņu apgrauzdēšanas tās pamazām sāk zaudēt savas labās īpašības. Kafiju, kuru nāksies uzglabāt ilgāk, nekā 2-3 nedēļas, vajadzētu ielikt saldētavā.
Bet kafiju, kura paredzēta tuvākajam laikam, jāglabā sausā, vēsā vietā. Taču ledusskapī to noteikti glabāt nevajadzētu. Labāk skapītī, kurā tu ieskaties reti un kurš atrodas tālāk no siltuma avotiem.
Nevajag kafiju glabāt plastmasas vai metāla traukos. Kafija ātri uzsūc smaržas, un tā var krietni ietekmēt kafijas aromātu. Ja tu glabā kafiju stikla traukā, tam jābūt stingri noslēdzamam.
Labākais veids kā glabāt kafiju, ir iebērt to plastikāta zip-maisiņā. Tas pasargās kafiju no citu produktu smaržām un mitruma.
Kafijas pupiņu malums
Ja pirksi kafiju jau samaltā veidā, tad apbēdināsim Tevi, tā stipri zaudēs aromātu. Pieredzējuši baristas kafiju maļ tieši pirms vārīšanas. Ja vēlies, lai kafija būtu garšīga un aromātiska, noteikti iegādājies kafijas dzirnaviņas.
Neprecīzas proporcijas
Gatavo kafiju pēc receptes, kuru norāda ražotājs. Ievēro šīs proporcijas. Nevajag likt sastāvdaļas „uz aci”.
Savas personīgās receptes
Ja uz iepakojuma nav norādīts, kā gatavot kafiju, tu vari izmantot klasisko recepti – 2 tējkarotes kafijas uz glāzi ūdens. Atkarībā no tā, kāda sanāk garša, tu vari variēt sastāvdaļu daudzumu.
Nekvalitatīvs ūdens
Lai kafija būtu garda, izmanto tīru dzeramo ūdeni. Nekad nevāri kafiju no hlorēta krāna ūdens. Noteikti lieto ūdens filtru.
Nepietiekami karsts ūdens
Pagatavot gardu kafiju var tikai ar ļoti karstu ūdeni. Ja izmantosi ūdeni zem 95 grādiem, kafija nespēs pilnībā atvērt savu garšu un smaržu.
Lai vārītu kafiju mājas apstākļos, noteikti iegādājies turku kafijas katliņu vai franču presi. Ar to palīdzību tu varēsi izvārīt garšīgu kafiju.
Auksta tasīte
Lai izvārītā kafija pilnībā atvērtos, tai vajadzīgs laiks. Tāpēc tā pēc iespējas ilgāk jāuztur karsta. Tāpēc kafija jālej sasildītā tasītē. Mājas apstākļos to var viegli izdarīt, vienkārši jāizskalo tasīte ar karstu ūdeni un tā būs gatava kafijas ieliešanai.
Nepareizi izvēlēti trauki
Ja liesi kafiju plānās tasītēs, dzēriens ļoti ātri atdzisīs. Izvēlies tases ar biezām sienām, kuras ilgāk saglabās dzērienu karstu.
Piedevu trūkums
Protams, tīra melnā kafija skaitās garšas klasika. Bet nevajag baidīties pievienot papildu sastāvdaļas kafijai. Ja tu dzer kafiju ar cukuru, tad labāk izvēlies brūno.
Garšo kafija ar pienu? Pievieno to, kas ir treknāks vai saldo krējumu. Beztauku piens kafiju padarīs pliekanu. Ļoti oriģināla garša būs kafijai, ja pievienosi tai šķipsniņu sāls.
Sekojot mūsu ieteikumiem, tu pagatavosi kafiju, kas būs garšīgāka par kafejnīcā nopērkamo.