Mūsdienu virtuvi nav iespējams iedomāties bez tādas garšvielas, kā sāls. Sāls tiek pievienots gandrīz katram gaļas ēdienam. Bet, kā zināms, cilvēka ķermenis ar veselām nierēm un sirdi katru dienu var izvadīt ne vairāk kā 25 gramus sāls.
Pārmērīga šīs garšvielas izmantošana draud ar sāls nogulsnēšanos un dažādām slimībām, kas ir tieši saistītas ar šo procesu. Lai pasargātu sevi un savu veselību, uztura speciālisti iesaka samazināt ikdienas sāls daudzuma patēriņu.
Kaltēti jūras kāposti
Lielisks pārtikas sāls aizstājējs. Jūras kāposti būtu iemērc uz vairākām stundām ūdenī (var arī uz nakti). Tad tos ar šķērēm sagriež un rūpīgi noskalo divos līdz trīs ūdeņos. Lai to izdarītu, nepieciešams izmantot dzeramo ūdeni, ne hlorēto.
Noskalotos jūras kāpostus liek caurdurī un ļauj notecēt. Tad pievienojiet tiem jūsu mīļākās garšvielas un nedaudz eļļas (derēs ciedra, linsēklu vai sezama eļļa). Jūras kāposti ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem.
Selerija
Selerijas- viens no unikālākajiem dārzeņiem ar bagātu ķīmisko sastāvu. Seleriju kāti satur lielu daudzumu nātrija un tiem ir sāļa garša. Pateicoties tam, tas ir lielisks pārtikas sāls aizstājējs.
Sausā selerijas pārtikas piedeva- kulinārijas jaunums. To var iegādāties veikalā, bet varat pagatavot arī paši. Lai to izdarītu, sagrieztus seleriju kātus un žāvē dehidratorā. Kaltētas selerijas jāuzglabā stikla traukā un, ja nepieciešams, tās var sasmalcināt kafijas dzirnaviņās.
Garšvielas
Sāli var aizstāt ar dažādām garšvielām. Jums vajadzētu iegādāties kvalitatīvus produktus, kas nav nemaz tik viegli. Vienas no piesātinātākajām garšvielām- kurkums, oregano, timiāna un rozmarīns.
Sojas mērce
Sojas mērce satur nelielu daudzumu sāls. Pievienojot to kā garšvielu, ir iespējams ievērojami samazināt dienas devu sāls tīrā veidā. Pērkot sojas mērci, izvēlēties kvalitatīvu produktu, kas nesatur aromatizētājus un krāsvielas. Tās sastāvā nevajadzētu būt zemesriekstu. Sojas pupas, kvieši, kukurūza, cukurs un sāls- tās ir dabiskās sojas mērces sastāvdaļas.
Pareiza pagatavošana
Centieties gatavot dažas maltītes tvaika katlā vai uz grila. Tas ļauj saglabāt dabisko sāli pārtikas produktos. Mēneša laikā organisms pierod pie tvaicētas pārtikas un pārāk sāļu ēdienu uztver kā negaršīgu.