Dzīvnieku tiesību aizstāvji, kuru darbību rezultātā Rīgas cirkam turpmāk nāksies iztikt bez ziloņiem un suņiem, kaļ jaunus plānus: Latvijai jāatsakās arī no rūpnieciskas gaļas, piena un olu ražošanas.
Trīs gadu laikā organizācija “Dzīvnieku brīvība”, aizvadīja 26 piketus un savāca 26 000 parakstus, aicinot cirkā un dažādās atrakcijās izmantot dzīvniekus. Rezultātā Saeima atbalstīja aktīvistus un ieviesa attiecīgas izmaiņas likumos. Kas tālāk?
Organizācijas vadītājs Aivars Andersons intervijā izdevumam “MK-Latvija” pavēstījis, ka turpmākie aktīvistu plāni esot panākt, lai Latvijā tiek aizliegta lopkopība un Latvijas gaļēdāji pārietu uz augu valsts pārtikas izmantošanu. Turklāt – vēl mūsu dzīves laikā.
Andersons pats uzturā lietot gaļu pārstājis pirms astoņiem gadiem, bet pirms pieciem gadiem kļuvis par vegānu. Tiesa, vaicāts, vai viņa vadītās organizācijas biedriem arī ir obligāta atteikšanās no dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, Andersons atbild noraidoši.
«
“Vienīgais ierobežojums attiecas tikai uz pasākumiem – to laikā mēs neizmantojam dzīvnieku izcelsmes produktus. Ko mūsu aktīvists ēd mājās – tā ir viņa darīšana. Galvenais ir vēlme palīdzēt dzīvniekiem un izprast organizācijas filosofiju, spēt un gribēt ieguldīt tajā savu laiku.”
»
Tomēr panākt Latvijā pilnīgu lopkopības aizliegumu esot organizācijas galvenais mērķis.
«
“Mēs esam pret dzīvnieku reproduktīvo spēju ekspluatēšanu, pārvēršot viņus biomašīnās, mehānismos, lai iegūtu produktus – gaļu, pienu, olas, vilnu, ādas.”
»
Vaicāts, kur tad likt visas govis, vistas un citus dzīvniekus – nokaut vai palaist brīvībā, Andersons paskaidro, ka esot pret akcijām, kuros dzīvnieki tiek izlaisti no būriem un tamlīdzīgi. Atteikšanos no lopkopības industrijas viņš redzot kā pakāpenisku.
«
“Diemžēl dzīvniekiem, kas patlaban atrodas fermās, ir tikai viena izeja – nāve. Bet mēs varam pārtraukt ciklu, kad tiek radīti apstākļi, kuros dzīvnieki no jauna mirst nebrīvē un pēc tam mokoši mirst.”
»
Aktīvists ir pārliecināts, ka mēs esam radikālu pārmaiņu priekšā. Un tas notiks ne vien pateicoties dzīvnieku tiesību aizstāvju akcijām, bet galvenokārt zinātnes un tehnoloģiju attīstībai, kas ļaus ražot jauna tipa pārtikas produktus no augu valsts izejvielām. Šada veida produkti kļūs lētāki un veselīgāki.