Protams, katrā mājsaimniecībā kotlešu masas receptes un cepšanas triki tiek nodoti no paaudzes paaudzē. Un tikai tās īstās, mammas gatavotās ir visgaršīgākās. Bet varbūt tev tomēr lieti noderēs uzzināt, kādus mazos, viltīgos trikus izmanto citas mājsaimnieces?
1. Rīvmaize kraukšķīgumam
Lai radītu kraukšķīgu garoziņu – pirms cepšanas kotleti var apviļāt rīvmaizē vai miltos. Protams, gaumes lieta!
2. Rīvmaizi gatavo pats!
Ja vēlies, lai visas garšas nianses būtu pašas kvalitatīvākās, rīvmaizi sagatavo pats, nevis pērc veikalā gatavu. To dara šādi: cepeškrāsnī grauzdē šķēles bez garozas, pēc tam sasmalcina ar rokām vai blenderī. Sīkāku aprakstu varēsi atrast blogā Kā pagatavot.
3. Masa pareizā konsistencē
Sergejs Jēgers, kura kotlešu receptes jau kļuvušas leģendāras, iesaka divus svarīgus padomus: pirmkārt, masa jāizmīca ar rokām tiktāl, kamēr tā vairs nelīp pie rokām. Otrkārt, gaļai jāpievieno naža gals sodas – tad kotletes būs pufīgas.
4. Masas mētāšana
Ja esi redzējis saimnieci burtiski mētājot kotlešu masu pa rokām, zini – tas nav velti. To dara, lai izsistu no gaļas lieko gaisu – tādējādi kotletes būs vieglāk cept, tās nejuks ārā un nezaudēs formu.
Ieteikums: masu var sist no vienas rokas otrā, vai arī mest atpakaļ bļodā un tad atkal izcelt. Turpināt vismaz 5 minūtes. Nevajag arī pārcensties!
5. Olas pievienošas triks
Lūk, interesants padoms: olas dzeltenumu un baltumu pievieno masai atsevišķi, turklāt baltumu pirms tam kārtīgi sakuļ ar mikseri līdz tas pilnībā pielīp pie bļodas.
6. Kotletes cepeškrāsnī
Šī ideja mums īpaši labi patīk: nav jādirn stundām pie plīts – iešauj cepeškrāsnī un gatavs. Krāsni sakarsē līdz 180 grādiem, pašas kotletes veido nedaudz lielākas kā parasti, apviļā rīvmaizē un liek uz cepampapīra. Pilnu recepti lasi: Kikas virtuvē.
7. Laba gaļa.
Ieteikums: lai iznākums būtu garšīgs, nepērc kotlešu masu lielveikalā. Pēc gaļas dodies uz tirgu un pērc no zemnieka. Ideālā proporcija: puse liellopa un puse cūkgaļas. Ir arī saimnieces, kuras veido maisījumu no 3 dažādām gaļām: cūkas, liellopa un tītara, arī līdzīgās daļās.
8. Marinēta gaļa
Protams, īstenas saimnieces, kurām patīk kontrolēt visus procesus savās maltītēs, apgalvo, ka arī gaļu vajag malt pašiem mājās. Un te viens padoms – ja vēlies, lai tās būtu pikantākas – gaļu pirms malšanas vari nedaudz iemarinēt.
9. Trīks ar sīpoliem
Šim, šķiet, varētu būt kāda interesanta garšas nianse – kotlešu masai sīpolus liek pirms tam apceptus. Šo gribētos izmēģināt!
10. Triks ar sīpoliem 2
Vēl viena metode, pateicoties kurai sīpoli kotletē labāk iecepsies un sadalīsies – to nevis sagriež vai sakapā, bet pierīvē kotlešu masai. Pilnu recepti lasi Uwa gatavo blogā.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā!