Neskatoties uz to, ka latvieši ļoti iecienījuši burgerus, šo ēdienu esam pieraduši asociēt ar amerikāņu virtuvi. Lai piešķirtu burgeram latviskās tradīcijas, Latvijas Pārtikas ražotājs piedāvā 2 patriotisko burgeru receptes ar neierastām sastāvdaļām.
KŪPINĀTĀ SIERA BURGERS ar kartupeļu kraukšķiem BIEŠU MAIZĪTĒS
Sastāvdaļas (8 burgeriem)
4 nelieli kartupeļi
4 nelieli sīpoli
3 ēdamk. brūnā cukura
8 nelielas olas
nedaudz rapšu eļļas cepšanai
sāls, melnie pipari pēc garšas
“Latvijas Labumi” 8 liellopa gaļas burgeru kotletes
8 biešu maizītes, pārgrieztas uz pusēm (paštaisītas – recepte seko zemāk, vai iegādātās)
8 šķēles kūpinātā siera
salātu lapas
Mērcei:
2 ēdamk. majonēzes
6 ēdamk. jogurta bez piedevām
2 ēdamk. tomātu pastas
sula no ½ citrona
sāls, melnie pipari
Pagatavošana
1. Gatavo kartupeļu kraukšķus. Sarīvē kartupeļus salmiņos un iemērcē tos aukstā ūdenī uz 10 min. Ūdeni nokāš, kartupeļus nosusini. Sakarsētā pannā uz neliela eļļas daudzuma apcep kartupeļus, līdz tie ir kraukšķīgi un zeltaini (tos cep pa daļām, skaties, lai uz pannas veidojas plāns rīvētu kartupeļu slānis).
2. Gatavo sīpolus. Sagriez tos plānos gredzenos un apcep, līdz tie ir zeltaini un nedaudz lipīgi. Cepšanas beigās pievieno cukuru un karamelizē sīpolus vēl ~1 min.
3. Liek cepties burgeru kotletes uz karsta grila vai sakarsētas pannas. Kad gandrīz gatavi – katrai kotletei virsū liec kūpinātā siera šķēli, lai tas izkūst.
4. Kamēr gatavojas kotletes, sajauc visas mērces sastāvdaļas un apcep olas.
5. Veido burgerus! Uz katras apakšējās maizītes puses liek mērcīti. Pa virsu liec kotleti ar sieru. Tad karamelizētos sīpolus, pēc tam salātu lapas, pēc tam – olu.
6. Pašā virsū uzber kartupeļu kraukšķus un pārklāj visu ar otru maizītes pusi. Burgers sanāk ļoti gards un gana sātīgs! Tieši tāds, kāds garšo Latvijas iedzīvotājam.
BIEŠU MAIZĪTES
Sastāvdaļas (8-10 maizītēm)
Visām sastāvdaļām ir jābūt istabas temperatūrā.
120 g bietes (1 vidēji liela), vārītas/ceptas un sarīvētas uz smalkās rīves
1 ola
300 g maizes miltu (vai augst. kvalitātes)
1 tējk. sāls
4 ēdamk. rapšu eļļas
1 paciņa sausā rauga (7-10 g)
*magones rotāšanai
Pagatavošana
1. Samaisi olu un bietes. Pievieno raugu, samaisi. Pievieno eļļu un vēlreiz samaisi.
2. Izsijā miltus, pievieno tiem sāli. Pa daļām pievieno miltus biešu maisījumam un samīci mīklu.
3. Liec mīklu siltajā vietā uz ~1 stundu, lai palielinās apjomā divās reizēs.
4. Veido 8-10 bulciņas, izvieto tās uz pannas un ļauj tām pastāvēt vēl 30 min. Pēc vēlmes apkaisi ar katru bulciņu ar magonēm.
5. Cep bulciņas sakarsēta līdz 180° C krāsnī ~ 15 minūtes.