Uzvedības noteikumi restorānā ir universāli lielākajai daļai pasaules kultūru. Reizēm tomēr ir atkāpes no vispārpieņemtās prakses. Piemēram, Eiropā ir pieņemts atstāt oficiantiem labu tējas naudu. Tai pat laikā Japānā par to vispār nedomā. Taču lielākoties etiķetes diktētie noteikumi tiek ievēroti visā pasaulē ar minimālām izmaiņām. Zināt tos vajadzētu katram, kurš kaut reizi sezonā apmeklē restorānu. Vienmēr taču ir patīkami sevi parādīt kā audzinātu cilvēku!
Uzvedības noteikumi restorānā: svarīgi un interesanti momenti
Svešs galdiņš – sveša teritorija
Nekādā gadījumā nevajag ņemt no cita galdiņa zobu kociņus, salvetes vai sālstrauku, lai arī pie tā tajā brīdī neviens nesēž. Ja uz tava galdiņa kaut kas pietrūks, pieaicini viesmīli un palūdz, lai tas atrisina šo jautājumu. Viesmīlis ar prieku palīdzēs – tas taču ietilpst viņa tiešajos pienākumos!
Necenties apsteigt savu galda biedru
Ja tavs ēdiens ir atnests pirmais, nesteidzies uzreiz ķerties pie tā ēšanas.
No malas šāda rīcība izskatīsies ne pārāk pieklājīgi! Prātīgāk un vienkāršāk būs pagaidīt, kamēr ēdiens tiks atnests arī tavam draugam. Tā netiks pārkāpti nekādi noteikumi.
Papīrs – rokām, audums – ceļgaliem
Rokas, seju un lūpas restorānā ir pieņemts noslaucīt ar papīra salvetēm. Auduma salvetes ir, lai apsegtu ceļgalus. Pie tam, tieši auduma salvetes norāda uz to, ka galdiņš ir aizņemts, ja apmeklētājs ir aizgājis uz tualeti. Visos citos gadījumos izmanto papīra salvetes.
Tomēr tas nebūt nav viss. Ir vēl dažas lietas, kuras daudzi no mums nezina un tādā veidā mēs sevi nostādām mazliet neērtā situācijā.
Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!