Reiz, atpūšoties vasarnīcā, redzēju, ka kaimiņiene vāra ievārījumu. It kā jau nekā neparasta, bet mani pārsteidza ievārījuma piesātinātā zaļā krāsa. Ilgi domāja, no kā varētu būt šis ievārījums, lai būtu tāda krāsa. Domāju, domāju, un tad nolēmu aiziet un pajautāt. Tad arī uzzināju recepti džemam no piparmētrām un citroniem.
Sākumā domāju uzvārīt vienu burciņu izmēģinājumam, bet nu jau trešo gadu vāru vairāk.
Sastāvdaļas:
1 litrs ūdens
200 g piparmētru
1 citrons
2 glāzes cukura
1 paciņa želējoša pulvera („Želfiks” vai „Žeļinka”)
Zaļā pārtikas krāsa
Pagatavošana:
1. Vispirms jāsagatavo piparmētras. Nomazgā tās un nosusini, pēc tam sagriez (ar visiem kātiņiem).
2. Citronu nomazgā un sagriez gabaliņos. Liec piparmētras un citronus katliņā ar vārošu ūdeni.
3. Pakāpeniski maisot, vāri piparmētras un citronu aptuveni 20 minūtes. Tad nokās šķidrumu caur sietu (vēlams divas reizes), lai tas būtu dzidrs. Var izkāst caur marli.
4. Tīru izkāstu sīrupu salej atpakaļ katliņā un vāri vēl 20-30 minūtes. Jo ilgāk vārīsi, jo biezāks būs ievās, labi samaisi un vāri bārījums.
5. Tad pievieno želējošo pulveri. Var izmantot arī agaru. Pievieno to katliņā pašās vārīšanas beigās un pavāri ievārījumu vēl 2 minūtes.
6. Tāda ievārījuma krāsa nav īpaši skaista, tāpēc jāpievieno pārtikas krāsviela. Tad ievārījums sanāks koši smaragda zaļš. Tagad atlicis pildīt ievārījumu sterilās burciņās, aizvākot un likt pagrabā.
Lūk, tā es vārīju vienu burciņu ievārījuma izmēģinājumam un atklāju garšīga un veselīga ievārījuma recepti. Tagad sagatavoju vismaz dažas burciņas ziemai. Tas nav tikai ievārījums, bet arī gardas zāles.