Pēdējā laikā bieži vien tirdzniecībā parādās zemenes bez zaļajām astītēm. Piedāvājums pirmajā brīdī šķiet saprātīgs. Maksā papildu naudu, toties ekonomē laiku, viss kā jābūt.
Taču pieredzējusi saimniece nekad ko tādu nepirks. Zemeņu zaļās astītes nav atkritumi, kurus vienkārši nogriež un izmet. Rudenī, kad zemeņu sezona ir palikusi tikai atmiņās, labi sagatavotas astītes tev atkal atsauks atmiņā vasaras siltumu.
Zemeņu astītes un kāpēc tās nevajag izmest
Vienīgi labums
Kā zināms, zemenes ir ne tikai garšīgas, bet arī vērtīgas ar savu saturu.
Tā iemesla dēļ var nebrīnīties par to, ka zemeņu astītes arī izrādās ir vērtīgas.
Svarīgi uzlādēties arī ziemai
Kas nav mazsvarīgi, zemeņu astītes nezaudē savas īpašības arī kaltētā veidā. Vasarā tās var nelietot, bet ziemā šie zaļumiņi noderēs. No kaltētām zemeņu astītēm var pagatavot lielisku uzlējumu. Bet ir atsevišķi gardēži, kuriem vienkārši patīk tās pievienot tējai.
Izkaltēt šos zaļumu var pavisam vienkārši. Uzmanīgi atdali tos no ogām, nomazgā un liec uz balta auduma. Pēc dažām dienām, kad kaltēšanas process būs beidzies, saliec tos auduma maisiņos vai sausās stikla burkās.
Pareiza lietošana
Lai pagatavotu uzlējumu no kaltētām zemeņu astītēm, ņem šķipsniņu zaļās tējas, pusotra desmita kaltētu zemeņu astīšu un pāris mežrožu augļu. Visu liec lielā krūzē, uzlej vārošu ūdeni un ļauj nostāvēties 10 minūtes. Būs gatavs tautas līdzeklis ziemas drēgnajos mēnešos!
Bet patīkamai tējas dzeršanai vienkārši pievieno tējai tējkaroti kaltētu zemeņu astīšu. Sanāks dzēriens, kurš atsauks atmiņā vasaru, ar patīkamu skābuma notiņu. Ja pacentīsies, tev būs pietiekami daudz šo zaļumu, lai tu varētu baudīt gardu tēju visu ziemu!