Viena no manām spilgtākajām bērnības atmiņām ir vecmāmiņa, kas cītīgi ber pannā sarīvētas saimniecības ziepes. Maza būdama šo vecmāmiņas darbību uztvēru kā jautru joku.
Vēlāk daudzus gadus domāju, ka tā vienkārši ir mana iztēle. Bet tagad es pati periodiski daru tāpat, kā kādreiz vecmāmiņa. Piedegums uz pannas tas ir izaicinājums, kuru visvieglāk atrisināt tieši ar „ceptām ziepēm”!
Piedegums uz pannas: apnikušas lietas neparasts risinājums
Sarežģīti un grūti
Agrāk tam, lai notīrītu pannu no piedeguma, man vajadzēja divas vai pat trīs stundas. Patentētie veikalu līdzekļi palīdzēja daļēji. Vislabāk palīdzēja recepte ar sodu un etiķi. Bet arī pēc tam nācās krietni pastrādāt ar stingru roku.
Vecmāmiņas recepti es atradu, kad šķiroju viņas burtnīcas. Sākumā tā šķita man nesaprotami. Domā pats, būtībā ir vienkārši piedāvāts uzcept pannā saimniecības ziepes! Vēlāk izdomāju pamēģināt, izmēģināt to ar veco pannu. Un taču nostrādāja!
Drošs variants
Vispirms tev vajadzēs ceturtdaļu gabala saimniecības ziepju. Sarīvē to uz smalkās rīves. Pēc tam izkaisi vienmērīgā slānī pa pannu. Uzlej ziepēm ūdeni.
Nepārcenties: ūdeni vajag tieši tik daudz, lai tas tikko pārklāj ziepju skaidiņas. Un tad laiks ieslēgt plīti! Uz vidējas uguns ”cep” ziepes, līdz tās sajauksies ar ūdeni līdz viendabīgai masai. Parasti tam vajag 5-7 minūtes, ne vairāk.
Noslēgums
Tad izslēdz uguni un gaidi, lai šķidrums pannā atdziest. Pēc tam ņem sūklīti un sāc tīrīt nost piedegumu. Tev šim darbam vajadzēs dažas minūtes. Un pašās beigās nomazgā pannu ar siltu ūdeni un kārtīgi noslauki ar dvieli.
Ka noskaidrojās, šī vienkāršā metode palīdz atrisināt izaicinājumus saistībā ar piedegušu pannu vidēji. Tādā veidā tu ne tikai notīrīsi piedegumu, bet arī pagarināsi tās kalpošanas laiku. Izdevīgi!