manaOga.lv
  • Latvijā
  • Izklaide
  • Pasaulē
  • Padomi
  • Attiecības
  • Veselība
  • Ģimene
  • Receptes
  • Skaistums
Aktuāli
Izklaide un Iespējas Online Kazino – Spēles, Bonusi...
Kā Organizēt Privātas Sporta Likmju Spēles ar Draugiem
Kā Atpazīt Un Izvairīties No Viltus Ziņām?
Visu Laiku Populārākās Reklāmas
Veiciniet Savu Radošumu: Padomi Inovatīvu Ideju Rosināšanai
Populārākās e-sports spēles pasaulē
Populārākie Izklaides Veidi Mūsdienās
Kazino dīleru apslēptā valoda – dažādi signāli un...
Draudzene no Spānijas atklāj, kā pareizi taisīt čurros...
Citādāk vairs netaisu: kā vienkārši uztaisīt kārtaino mīklu....

manaOga.lv

  • Latvijā
  • Izklaide
  • Pasaulē
  • Padomi
  • Attiecības
  • Veselība
  • Ģimene
  • Receptes
  • Skaistums
Receptes

Kāposti, kas būs kraukšķīgi visu ziemu

Autors: Oga 17/09/2018

Katru gadu, rudenim atnākot, aktuāls kļūst jautājums par to, kā pagatavot gardus un kraukšķīgus kāpostus ziemai. Gada aukstajā laikā tas ir viens no būtiskiem vitamīnu avotiem mūsu ēdienkartē. Viennozīmīgi atbildēt ir grūti, jo skābēšanas process ir diezgan delikāts. Pat šķietami visnenozīmīgākais faktors var atstāt iespaidu uz skābētu kāpostu garšas īpašībām.
Pamēģināsim apkopot vislabāko saimnieču pieredzi un tikt skaidrībā, kā pagatavot skābētus kāpostus tā, lai tie kraukšķētu visu ziemu, un visi, kuri tos pagaršotu, slavētu un lūgtu vēl.

GARDI SKĀBĒTIE KĀPOSTI

NOSLĒPUMI UN VILTĪBAS TO PAGATAVOŠANAI

  • Kāposti jāskābē pēc 14. oktobra, tā vienmēr darīja mana vecmāmiņa. Tas saistīts ar to, ka cukura saturs kāpostos sasniedz maksimālo līmeni pēc pirmajām salnām. Un cukura rūgšana, kā rezultātā veidojas pienskābe ir kāpostu skābšanas pamatā.
  • Skābēšanai labāk ņemt vēlo šķirņu kāpostus. Kāposti nedrīkst būt saluši, pretējā gadījumā tie sanāks mīksti.
  • Kacenam jābūt gaišam, ja tas ir tumšs, kāposts ilgi sabijis noliktavā. Jo gaišākas kāposta lapas, jo vairāk tajā ir cukura.
  • Skābēt kāpostus vajag tikai augošā mēnesī, ideāli – 5., 6. dienā pēc jauna mēness. Šajās dienā skābēti kāposti būs sulīgi un kraukšķīgi.
  • Burkāni nav jāliek daudz, uz trīslitru burku ne vairāk par vienu, pretējā gadījumā kāposti būs mīksti.
  • Uz vienu kilogramu kāpostu jāliek apmēram 20 g vārāmā sāls. Nekādā gadījumā neliekat jodēto sāli, kāposti iznāks mīksti.
  • Skābēt kāpostus ieteicams stikla, plastmasas vai emaljētā traukā. Skābēt kāpostus dzelzs vai alumīnija traukos nedrīkst. Kāpostu saskare ar metālu sabojās to garšu.
  • Var pievienot nedaudz mārrutka sakni, tas neļaus kāpostiem kļūt mīkstiem.
  • Lai kāposti būtu kraukšķīgi, iesaka skābēšanas procesu sākt istabas temperatūrā, bet nobeigt apmēram 0◦C.
  • Lai iegūtu kraukšķīgus kāpostus, tie jāgatavo sālījumā. Šīs receptes priekšrocība ir tā, ka kāpostus nevajag mīcīt, lai veidotos sula.

NEPIECIEŠMĀS SASTĀVDAĻAS: (TRĪSLITRU BURKAI)

  • 2 – 2,5 kg kāpostu
  • Viens vidējs burkāns
  • 3 – 4 lauru lapas
  • Melnie vai smaržīgie pipari pēc garšas

SASTĀVDAĻAS SĀLĪJUMA PAGATAVOŠANAI:

  • 1,5 l ūdens
  • 40 – 50 g vārāmais sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura

PAGATAVOŠANA:

  • Pagatavot sālījumu. Izšķīdināt sāli un cukuru siltā, vārītā ūdenī.
  • No kāpostgalvām noņemt augšējās un bojātās lapas. Sagriezt četrās daļās.
  • Saēvelēt kāpostus, iepriekš izgriežot kacenus. Uz rupjās rīves sarīvēt burkānu.
  • Sajaukt kāpostus ar burkānu, bet nemīcīt.
  • Salikt kāpostus burkās, nedaudz sakratot. Pa vidu likt lauru lapas un piparus.
  • Burkā ieliet sālījumu tā, lai tas pilnībā nosedz kāpostus.
  • Uzlikt burkai vāciņu, bet neaizskrūvēt. Burku ielikt bļodā, lai skābšanas laikā sālījumam būtu kur nolīt.
  • Atstāt skābēties virtuvē uz 2 – 3 dienām. Jāskatās, lai kāpostu virsējā kārta būtu nosegta ar sālījumu. Laiku pa laikam jāļauj iznākt gāzēm, kas veidojas skābšanas procesā. Pretējā gadījumā kāposti būs rūgti.
  • Garšas uzlabošanai var pielikt diļļu sēklas, ķimenes vai svaigas dzērvenes. Galarezultāts – ļoti garšīgi un kraukšķīgi skābētie kāposti. Ēst tos var jau pēc nedēļas.
  • Interesants fakts: pateicoties tam, ka uz kuģa bija skābi kāposti, savu ceļojumu laikā Džeimss Kuks nezaudēja no cingas nevienu savas komandas locekli. Un nav jābrīnās – vitamīna C skābētos kāpostos ir vairāk kā citronā!
  • Vēl skābēti kāposti satur vitamīnus B, K, U un PP. Pateicoties gatavošanas paņēmienam, kura laikā produkts netiek karsēts, visi vitamīni tiek saglabāti un nezaudē savas vērtīgās īpašības pat pēc 8 – 10 mēnešiem.
  • No skābētiem kāpostiem var gatavot dažādus salātus, vinegretu, pildījumus pīrāgiem. Var vienkārši pievienot eļļu un pasniegt. Lai izdodas sulīgi un kraukšķīgi!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Kāposti, kas būs kraukšķīgi visu ziemu was last modified: 17 septembris, 2018 by Oga
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Iepriekšējais raksts
VIDEO. “Nāc šurp, nelieti! Klusē lops!” Žirinovskis piekauj garāmgājēju, kas viņu nosaucis par “sūdu”
Nākamais raksts
Īsts mājas zefīrs. Dievīgi garšīgs!

Citi lasīja

Garda alū pagatavotas gaļas recepte. Kaut kas...

04/12/2017

No vienas kefīra pakas vesela kaudze ar...

10/12/2018

Tās vienkārši kūst mutē! Lapiņpankūkas bez miltiem....

28/01/2019

Ieva Bondare iesaka rudens tomātu ražas recepti

07/10/2017

Torte ar iebiezināto pienu. Var pagatavot 30...

19/02/2019

Atjaunojošs antioksidantu dzēriens dienas sākumam

14/03/2017

Pagājušajā gadā nožēloju, ka uztaisīju tik maz!...

25/04/2019

Gardums no biezpiena 15 minūtēs. Noteikti pagatavo,...

24/04/2019

Būs nepieciešams tikai banāns, 1 ola un...

22/03/2018

Vienkāršotais tiramisu deserts

08/04/2017

Seko mums

Oga




Populārākais

  • Pieredzējis dārznieks atklāj, kā un kad stādīt sīpolus ziemai, lai raža būtu lielāka nekā kaimiņiem

  • Vecmamma atklāj, vai kāpostu tīteņi ir jāapcep pirms sautēšanas

  • Ebrejiem ir savas zodiaka zīmes! Atklāj ko jaunu par sevi!

Jaunākais

  • Izklaide un Iespējas Online Kazino – Spēles, Bonusi un Vairāk

  • Kā Organizēt Privātas Sporta Likmju Spēles ar Draugiem

  • Kā Atpazīt Un Izvairīties No Viltus Ziņām?

Citāts

Citāts ir burtisks izraksts no kāda teksta vai precīzi atkārtoti kādas personas vārdi.

Follow Me

Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • Par mums un kontakti

@2023 - ManaOga.lv Informācijai ir izziņas raksturs, un tai nav juridiska spēka. ManaOga.lv neuzņemas atbildību par darbībām vai lēmumiem, kas balstīti uz saņemto informāciju. ManaOga.lv publicētās informācijas tālākizmantošanas gadījumos atsauce ar pilnu saiti ir obligāta.


Back To Top