Griķi ir vieni no garšīgākajiem un vērtīgākajiem putraimiem. Tāpēc tik daudzi cilvēki tos ēd regulāri un gatavo no tiem daudz dažādu ēdienu. Šodien pastāstīsim, kā pareizi gatavot griķus.
Kā pagatavot griķus
Bieži notiek pārpratumi par to, vai vajag mazgāt griķus pirms vārīšanas. Kāds saka, ka nē, kāds ir stingri pārliecināts, ka vajag un ne reizi vien. Pirmās grupas arguments ir tāds, ka mazgāti griķi pēc pagatavošanas neesot tik garšīgi.
Taču mēs gribam atgādināt, ka griķu paciņā vienmēr gadās nekvalitatīvi putraimi, putekļi un gruži. Un arī noliktavās uzglabājot griķus, tie tiek apstrādāti ar papildus līdzekļiem. Tāpēc lietot nemazgātus griķus var būt pat ne pārāk labi.
Reti kurš zina, ka vēl griķos ir fitīnskābe. Tā kavē normālu griķu vērtīgo vielu, tādu, kā cinks un kālijs, uzsūkšanu. Tāpēc griķi noteikti jāmazgā vairākas reizes un kārtīgi, kamēr ūdens kļūst pilnīgi dzidrs.
Runājot par zaļajiem griķiem, tad tie arī noteikti pirms gatavošanas noteikti jāmazgā. Pēc mazgāšanas putraimu vēl var iemērkt vārošā ūdenī uz 2-3 stundām, lai tie nedaudz pabriest. Tā zaļie griķi būs vēl vērtīgāki.
Vārīšanai ideāla putraimu un ūdens attiecība ir 1:2. Tas ir uz 1 glāzi griķu putraimu jāņem 2 glāzes ūdens. Uzlej griķiem aukstu ūdeni, liek uz uguns un pieber sāli. Pēc tam vāra, līdz ūdens izvārās. Aizdarina griķus var ar garšvieām, mērcēm vai sviestu. Labu apetīti!