Sāls kartupeļiem jāpievieno vārīšanas beigās. Ja to darīsi sākumā, tad kartupeļi var sanākt cieti un zaudēt savu maigo tekstūru. Tas arī pagarinās vārīšanas laiku. Vidēji sāls daudzumu var aprēķināt tā: 1 tējkarote uz 1 kg kartupeļu uz 1 litru ūdens.
Ūdens kartupeļiem jālej tik daudz, lai tā līmenis būtu tikai nedaudz virs kartupeļiem.
Pēc vārīšanas jānolej viss ūdens, pēc tam bez vāka katliņu liec atpakaļ uz uguns, lai izgaro liekais ūdens.
Jaunos kartupeļus vāra ne ilgāk par 15 minūtēm uz vidējas uguns. Ja vārīs uz lielas uguns, tad no ārpuses kartupeļi var saplaisāt, bet vidū paliks cieti.
Vecos kartupeļus labāk vārīt ar mizu. Tieši zem tās atrodas visvairāk vērtīgi vielu, kuras mizojot vienkārši zaudē.
Iespējams, tev tāpat var noderēt tēva Grandē, poļu kartupeļu vārīšanas veids. Pēdējos 250 mililitrus šķidruma viņš lej piena veidā. Tāpat vārot viņš pievieno sīpolu un sviestu.
Tādā veidā sviests un piens kartupeļus padara ļoti maigus, garšīgus un aromātiskus.
Kādas nianses zini tu? Liekas, ka nav nekā vienkāršāka par kartupeļu vārīšanu, taču arī te var pasmelties kādas jaunas idejas.