Vispirms apņem aromāts, pēc tam apbur izskats, un tad esam garšas varā. Tie ir mazsālītie gurķīši, bez kuriem nav iedomājama neviena vasara. Aptaujājām vairākas saimnieces un saimniekus, kādas ir viņu mazsālīto gurķīšu receptes.
Ar ozollapām un nātrēm
Ventspils tehnikuma pedagoga–tehnologa Aivara Varņecka recepte
1 kg nelielu gurķīšu
100 g diļļu
30–50 g ozollapu
30 g upeņu lapu
30 g nātru lapu
10 ķiploku daiviņas
Cukurs
Sāls
Gurķus nomazgā, nogriež abus galus (tad ātrāk uzsūcas marināde). Burkā vai citā traukā vispirms liek upeņu lapas, ozollapas un nātres – tās visas gurķus padara kraukšķīgākus, turklāt nātres satur organismam tik nepieciešamo dzelzi. Uzvāra ūdeni, pieber sāli un cukuru. Atdzisušu marinādi uzlej gurķiem, lai tie būtu nosegti. Ja nepieciešams, uzliek slogu. Pēc 8–10 stundām mazsālītie gurķīši ir gatavi.
Ar plūškoka ziediem
Pūres restorāna “Terase” šefpavāra Naura Hauka recepte
1 kg gurķu
3 mārrutku lapas
10 upeņu lapas
20 plūškoka ziedu
1 ķiploka galviņa
2,5 ēdamkarotes sāls
½ ēdamkarotes cukura
2 l ūdens
Uzvāra ūdeni un verdošā liek mārrutku un upeņu lapas, plūškoka ziedus, ķiplokus, sāli un cukuru, jo tad augi labāk atdos savu aromātu un garšu. Marinādi uzlej gurķiem un notur 2–3 dienas.
! Nauris gurķiem lej karstu marinādi, bet, ja vēlas, to var arī atdzesēt. Viņa padoms – ja no plūškoka ziediem gatavotu sīrupu pievieno alum, kāpēc lai to nedarītu mazsālīto gurķu marinādei.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā!