Kopš bērnības zināmajā pasakā „Vīrs un lācis” viss ir it kā vienkārši: kviešu galotnītes – labas, rāceņa lapas – ne pārāk labas. Bet, kad redzi lielveikalā biešu lapas, viegli iztēloties viltīgā vīreļa piemānītā lāča sajūtas.
Mangolda (lapu biete) sarkano lapu buntes cena var pārsniegt kilograma biešu cenu. Kāpēc ir izdevīgi uzturā lietot biešu lapas?
Biešu lapas
Jā, vitamīnu satura ziņā mangolda lapas ir bagātākas par bietēm. Un arī parasto biešu lapas ir vērtīgas. Par biešu lapām zināja Babilonas un Senās Grieķijas pavāri.
Tās izsenis tika lietotas kulinārijā un slāvu tautu medicīnā. Tās palīdzēja senčiem saglabāt veselību ilgus gadus.
Kā tās ēst?
Biešu lapas izmanto salātu, auksto uzkodu otro ēdienu, zupu gatavošanā. Tās sautē, tāpat kā spinātus, sāla, marinē, sasaldē ziemai.
Kātus novāra un ēd kā garnieri pie gaļas, kā pīrāgu pildījumu. Jaunās biešu lapas izmanto tīteņu gatavošanai kāpostu lapu vietā.
Pērkot biešu lapas, izvēlieties tvirtas, tumši zaļas ar īsiem stingriem kātiem. Rīkojas ar tām tāpat kā ar citiem lapu dārzeņiem: reizēm nepieciešams blanšēt, bet citos gadījumos vienkārši sagriež, apsāla un nospiež.
Biešu lapu salāti
Pateicoties augstajam šķiedrvielu līmenim, biešu lapas lieliski noder dārzeņu salātu pagatavošanai. Tās lieliski sader ar gurķiem, redīsiem, spinātiem, riekstiem.
Lietojot šādus ēdienus, sāta sajūta iestājas ātri, organisms „uzlādējas” ar vitamīniem.
Sastāvdaļas:
1 buntīte biešu lapu
Zaļie lociņi pēc patikas
1 gurķis
3 ēdamkarotes augu eļļas
1 paprika
1 ēdamkarote ābolu etiķa
Sāls
Pētersīļi pēc patikas
Ķiršu tomātiņi (var būt, var nebūt)
Pagatavošana:
1. Sagrieziet visas sastāvdaļas.
2. Biešu lapas pirms griešanas noblanšē. Tas lapas padarīs mīkstākas un mazināsies tipiskā biešu piegarša.
3. Visu samaisi, pieber sāli, apslaki ar ābolu etiķi un aizdarini ar eļļu.
Labu apetīti!
Cepti biešu zaļumi
Sastāvdaļas:
Buntīte biešu lapu
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
½ citrona sulas
1 ēdamkarote valriekstu kodolu
Pagatavošana:
1. Šajā receptē izmanto biešu lapas, bet vēl var ņemt arī sinepju lapas, spinātus.
2. Sakarsē pannu, ielej tajā eļļu, pusgredzenos sagrieztus sīpolus, smalki sagrieztus ķiplokus un cep, līdz sīpoli mīksti.
3. Tad sāc pievienot zaļumus un, lai paātrinātu procesu, pielej nedaudz ūdens.
Kad zaļumi gatavi, rotā ēdienu ar riekstu kodoliem un apslaki ar citrona sulu. Tas patiešām ir ļoti garšīgi!
Biešu lapas droši var lietot receptēs, kur sastāvā ir spināti vai mangolds. Iekļauj šo lapu dārzeni savā ēdienkartē un jūties labāk!