11. Rīvēti kartupeļi
Ja kādu apsvērumu dēļ nevari ēst baltmaizi, aizstāj to ar rīvētiem kartupeļiem – garšos tikpat lieliski. Turklāt ar vārītiem kartupeļiem (poporcijā 1 glāze uz 200g gaļas) sanāks pat pavisam jauna recepte, kuru ir vērts pamēģināt. Vairāk lasi šeit.
12. Kabači
Lūk, zināmais Latvijas ēdienu blogs Absolūts ēd iesaka baltmaizes vietā likt rīvētus kabačus (svarīgi nospiest šķidrumu pirms pievienošanas) un var piebērt arī nedaudz kabaču pulvera. Recepti vari izlasīt šeit.
13. Auzu pārslas
Vēl viens pordukts, ar kuru labi var aizstāt baltmaizi, ir auzu pārslas. Šis variants labi noderēs, ja gaļas nav daudz vai ēdāju ir vairāk nekā bija plānots – tādējādi masu var pagarināt. Recepti skaties šeit.
14. Āzijas kotletes
Ja apnikusi viena un tā pati garša, pamēģini eksotiskāku variāciju, masai pievienojot citronzāli, ingveru, ķiplokus, lokus un čilli. Recepti skaties Kristas blogā.
15. Kotletes mērce
Vēl viena iespēja, kā dažādot ierasto garšu un iegūt sulīgāku iznākumu – pamēģini kotletes mērcē vai gaļas bumbiņas. Te būs divas foršas receptes, viena par otru garšīgāka: Zencata.
16. Auksts sviests
Ja vēlies, lai kotletes būtu sulīgas un gaisīgas, pierīvē masai nedaudz auksta sviesta.
17. Sviests kotletēs
Lūk, ir arī šāda metode no slavenā Fotoreceptes.lv bloga autora Armanda Avena, kurš iesaka sviestu ievietot tieši pašā kotletē pirms cepšanas.
18. Treknums
Protams, gaumes lieta, taču saimnieces uzskata, ka gaļai vajag būt treknai, lai pašas kotletes būtu sulīgas, citādāk sanāks pārāk sausas. Ja treknuma pietrūkst, var pievienot skābo vai saldo krējumu.
19. Ķimenes
Šī ir visai specifiska piedeva, kuru daudzās ģimenēs izmanto kā neatņemamu sastāvdaļu. Iespējams, tādas esi ēdis arī kādā ēdnīcā. Uz 1kg gaļas liek 1 tējkaroti ķimeņu, vēl īpatnējākai garšai var pievienot arī maltus muskatriekstus – vienu šķinsniņu.
Gaidot ciemiņus jāņem vērā, ka ne visi ciena ķimenes savā ēdienā. Recepti lasi šeit.
20. Pēc cepšas pasutināt
Ja vēlies īpaši sulīgas kotletes, kad tās izceptas, saliec pīlē un sutini uz plīts vai cepeškrāsnī. Uzmanies, lai tās neizsut sausas!
KLASISKĀ KOTLEŠU RECEPTE NO ŅINAS MASIĻŪNES
Bet, lūk, pēc kādas receptes kotletes cep slavenā latviešu pavāre Ņina.
Sastāvdaļas
275g liellopa maltās gaļas
125g cūkgaļas
70g baltmaizes
1/2 glāze ūdens vai piena
1-2 sīpoli
Sāls, pipari, rīvmaize vai kviešu milti, tauki cepšanai
Gaļu sagriež gabaliņos un samaļ gaļas mašīnā. Pievieno ūdenī vai pienā izmērcētu un nospiestu baltmaizi, sviestā nedaudz apceptu sīpolu un vēlreiz visu samaļ. Pievieno sāli un piparus un masu kārtīgi samīca.
Ar mitrām rokām no masas izveido kotletes, apviļā rīvmaizē vai kviešu miltos un cep uz pannas sakarsētos taukos brūnas. Sākumā cep uz lielas liesmas, pēc tam liesmu samazina. Kotletes var apcept sakarsētos taukos, tad ievietot traukā, uzlikt vāku un cepeškrāsnī karsēt 10-15 minūtes.
Kotletes pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, brūno vai balto mērci un salātiem.
Avots: fenikssfun.com