Sastāvdaļas
Piens – 1 l
Manna – 300 g
Olas – 6 gab.
Fruktoze vai cukurs – 4 ēdamkarotes
Avenes (šoreiz saldētas) – 400 g
Sāls – 1 šķipsna
Pagatavošana
Padziļā katlā uzliek sildīties pienu.
Sagatavo divu veidu olu masu, ko pievienot mannā putrai.
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Jāskatās, lai olu baltuma traukā nebūtu ne kripatas olu dzeltenuma. Ja būs iekritis kāds olu dzeltenums, baltumu nevarēs tik labi sakult.
Olu dzeltenumiem pieber 2 ēdamkarotes fruktozes (vai cukura) un sakuļ viendabīgā masā.
Olu baltumam pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ līdz samērā stingrām putām, tad pievieno pāris ēdamkarotes fruktozes vai cukura un turpina kult, līdz olbaltums sakults stingrās putās.
Kad piens jau gandrīz sācis vārīties, tajā pamazām ber mannu, visu laiku intensīvi maisot, lai tā nesaietu kunkuļos. Vāra, līdz mannas graudiņi sabrieduši un putra gatava. Mannā biezputra nedrīkst būt pārāk šķidra, bet labāk pastingra.
Kad putra gatava, pieliek atlaidinātās avenes, turpina uz lēnas uguns sildīt un atkal visu kārtīgi kuļ. Kad avenes ar pienu un mannu saradušas, masai pievieno sakultos olu dzeltenumus.
Un tikai pašās beigās bubertā iecilā stingrās putās sakultos olu baltumus. GATAVS!
Avots: gardezi.lv