Ķiploku ziedu kātu sagatave ziemai
Sagatavei noderēs tie ķiploku ziedkāti, kuriem ir spirāles forma un kuri vēl nav paspējuši uzziedēt. Jāizvēlas jauni, ar intensīvu zaļo krāsu. Taisni ķiploku ziedkāti jau būs pārāk cieti un sausi. Piedāvājam pagatavot ķiploku ziedu kātus ziemai, tie būs garšīgi un asi, labi noderēs kā piedeva gaļas ēdieniem.
SASTĀVDAĻAS:
- 1 kg jauno ķiploku ziedkātu
- 1 litrs ūdens
- 2 ēdamkarotes cukura
- 2 ēdamkarotes ābolu etiķa
- diļļu ziedi
- melnie pipari graudiņos
- lauru lapa
PAGATAVOŠANA:
- Iesākumā sterilizē burkas – ielej tajās mazliet ūdens un paturi mikroviļņu krāsnī, ieslēdzot vislielāko jaudu, 5 minūtes. Tad ūdeni izlej.
- Ķiploku ziedkātus nomazgā nogriez pumpurus un apakšējo gaišo daļu. Novāri tos sālsūdenī 2 – 3 minūtes, notecini sietā. Tad ziedkātus pēc iespējas ciešāk kārto burkās.
- Marinādei ielej katlā ūdeni, etiķi, pievieno sāli, cukuru, pieliec lauru lapu, diļļu ziedus un melnos piparus graudiņos. Liec visu uz uguns un uzvāri.
- Ziedkātus burciņās pārlej ar marinādi līdz pašai augšai. Burciņās var ielikt pa lauru lapai, diļļu ziedam un dažiem piparu graudiņiem. Burkas aizskrūvē un uzglabā ledusskapī, pieliekamajā vai pagrabā.
- Šī lieliskā uzkoda noderēs piknikā vai kādā ģimenes pasēdēšanā. Ar grilētu gaļu, šašliku uz iesma vai oglēs ceptiem kartupeļiem. Ņammm! Ķiploku ziedkātus var pasniegt ar ceptu olu un tomātu mērci svētdienas brokastīs.
- Ziemai var sagatavot arī svaigus ziedkātus. Nomazgā tos, nosusini, sadali porcijās, saliec plastmasas maisiņos, aiztaisi un uzglabā saldētavā. Tie labi noderēs cīņā ar pavasara avitaminozi.
- Ja asi ēdieni nav tavi iecienītākie, piedāvājam vēl vienu racionālu ķiploku ziedkātu izmantošanas paņēmienu. Tos jau sen izmanto, lai cīnītos ar dažādiem dārza kaitēkļiem.
SASTĀVDAĻAS:
- 1 kg ķiploku ziedkātu
- 4 litri ūdens
- 3 ēdamkarotes šķidro ziepju
PAGATAVOŠANA:
- Ķiploku ziedkātus smalki sagriez vai samal gaļas mašīnā. Liec spainī, pārlej ar karstu ūdeni, apsedz ar vāku un atstāj uz nakti.
- No rīta izkās visu caur sietu un pievieno šķidrās ziepes vai sarīvētas saimniecības ziepes. Tas nepieciešams tāpēc, lai šķīdums labāk pieliptu pie lapiņām.
- Visu samaisi un nekavējoties ķeries pie līdzekļa izsmidzināšanas. Ar gatavo līdzekli apsmidzini krūmus, ziedus, dārzeņu, augļu koku un ogu lapas.
- Ķiploku ziedkāti ir populāri ne tikai kā pārtikas produkts, bet arī kā dezinfekcijas līdzeklis. No tiem var gatavot ārstnieciskus novārījumus un uzlējumus. Organismam ļoti noderīgs, vitamīniem un minerālvielām bagāts ir auksts ķiploku ziedkātu uzlējums.
Ķiploku ziedkātu uzlējums
SASTĀVDAĻAS:
- 250 ml auksta ūdens
- 10 gab. zaļo ķiploku ziedkātu
- Aplej zaļos ziedkātus ar nelielu ūdens daudzumu, saberz, tad pievieno atlikušo ūdeni.
- Ļauj nostāvēties slēgtā traukā tumšā vietā apmēram diennakti. Tad nokās un lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pēc ēšanas.
- Šis uzlējums aizsargā organismu no vīrusiem un mikrobiem, izdzen parazītus, attīra asinis no holesterīna, stiprina asinsvadus, novērš depresijas un miegainības parādīšanos, ārstē iekaisumus un atjaunina organisma šūnas.
Ķiploku ziedkātu novārījums
SASTĀVDAĻAS:
- 1 glāze ūdens
- 1 ēdamkarote smalki sasmalcinātu ķiploku ziedkātu
PAGATAVOŠANA:
- Pārlej ar ūdeni zaļos ziedkātus un vāri uz lēnas uguns 5 minūtes.
- Trauku sasedz un ļauj novārījumam nostāvēties apmēram stundu.
- Ķiploku ziedkātu novārījums novērš rūgšanas un pūšanas procesus zarnu traktā, aterosklerozi un hipertoniju.
- Ķiploka sulfīdi palīdz cīņā ar sēnītēm, dizentēriju un stafilokokiem.
- Tagad tu zini, ko var pagatavot no ķiploku ziedkātiem. Ceram, tev noderēs mūsu padomi, un šajā sezonā tos ievācot, atradīsi tiem praktisku pielietojumu – paaugstināsi imunitāti, pagatavosi vitamīniem bagātu maltīti vai atveseļosi savus dārza iemītniekus.