Pat nepamanījām, kā aizgāja vasara un atnāca rudens. Vasaras dārzeņu vietā nu ir rudens dārzeņi. Tagad brokastīm, pusdienām un vakariņām jābūt sātīgākām, jo organismam vajadzīga enerģija, lai sasildītos. Piedāvāju pagatavot ķirbju ēdienus, kamēr veikalos un tirgū vēl ir šie oranžie skaistuļi.
Pierastās biezeņzupas un putras jau apnikušas, tāpēc nolēmu pameklēt jaunas idejas pie kulinārijas guru. Kādu laiku pavadījusi internetā, sastādīju ķirbju ēdienu sarakstu, kurus noteikti jāpaspēj pagatavot šajā sezonā. Pusi no tiem jau esmu izmēģinājusi un varu teikt tikai vienu: katrs ēdiens ir kulinārijas mākslas šedevrs!
8 ķirbju ēdienu receptes
Cālis, cepts ar ķirbjiem, pesto mērcē
Sastāvdaļas:
6 vistu šķiņķīši
0,5 muskatķirbja
2 šķēles baltmaizes
11 ķiploka daiviņas
Pētersīļi
5 ēdamkarotes olīveļļas
Šķipsniņa jūras sāls
200 g pekorino siera
7 brazīlijas rieksti
4 zariņi bazilika
Pagatavošana:
1. Nomizojiet un sagrieziet gabaliņos ķirbi.
2. Viegli ietaukojiet cepamo formu. Lieciet tajā sagrieztos ķirbjus un 10 sagrieztas ķiploka daiviņas.
3. Tad lieciet nomazgātus un nosusinātus vistu šķiņķīšus.
4. Sasmalciniet daļu pētersīļu un pārberiet pāri ēdienam. Pieberiet sāli un piparus. Pārlejiet pāri 2 ēdamkarotes olīveļļas. Cepiet cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 200 grādu temperatūrai, aptuveni 25- 30 minūtes.
5. Pa to laiku pagatavojiet mērci. Atlikušo ķiploka daiviņu sagrieziet gabaliņos. Sarīvējiet sieru.
6. Pievienojiet ķiplokiem riekstus, baziliku, atlikušo olīveļļu, pētersīļus un pāris karotes atdzesēta vārīta ūdens. Visu sablenderējiet.
7. Baltmaizi sagrieziet palielos gabaliņos, pārberiet tos pāri gatavajam ēdienam un pārlejiet ar sagatavoto pesto mērci. Ja vēlaties, varat maizei vēl pārslacīt olīveļļu.
8. Lieciet formu ar ēdienu cepeškrāsnī vēl uz dažām minūtēm.
Ķirbis cepts kopā ar gaļu, dārzeņiem un sieru
Sastāvdaļas:
2 sviesta – riekstu ķirbji
150 g čedaras siera
2 zariņi pētersīļu
6 ēdamkarotes olīveļļas
0,75 g jūras sāls
400 g maltas liellopa gaļas
200 g tomātu savā sulā
0,5 tējkarotes kanēļa
1 puravs
0,5 tējkarotes ziras
1 ķiploka daiviņa
0,25 čili pipara
0,5 tējkarotes kurkumas
Pagatavošana:
1. Pārgriez ķirbi uz pusēm, izņem sēklas un mīkstumu un liec cepamajā formā.
2. Pieberiet sāli, uzlejiet 4 ēdamkarotes olīveļļas un lieciet līdz 220 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 30-40 minūtēm.
3. Pa to laiku 2 ēdamkarotēs olīveļļas pakarsē sāli, kurkumu un kanēli.
4. Sagriez purava balto daļu un apcep to eļļā un garšvielās, pievieno ķiplokus un čili piparu.
5. Liec pannā arī malto gaļu un apcep.
6. Kad maltā gaļa būs gandrīz gatava, pievieno tomātus savā sulā. Apcep, maisot, līdz gatavībai.
7. Pildījumu liec ķirbī, pārber pāri rīvētu sieru un liec cepamo formu atpakaļ ledusskapī vēl uz 10-15 minūtēm.
8. Gatavajam ēdienam pārkaisi sasmalcinātus pētersīļus.
Kuskuss ar ķirbjiem, šalotes sīpoliem un pastinaku
Sastāvdaļas:
200 g kuskusa
0,5 ķirbis
5 šalotes sīpolu
1 burkāns
9 ķiploka daiviņas
1 pastinaka sakne
4 gab. žāvētas aprikozes
3 piparmētru zariņi
400 ml dārzeņu buljona
5 ēdamkarotes olīveļļas
1 kanēļa standziņa
6 krustnagliņas
1 tējkarote kurkumas
2 lauru lapas kardamona
4 anīsa zvaigznītes
2 peperončīno
0,25 tējkarotes jūras sāls
1 šķipsniņa safrāna
Pagatavošana:
1. Notīriet un sagrieziet palielos gabalos ķirbi, pastinaka sakni, šalotes sīpolus, ķiplokus un sasmalcina paperončino, lieciet visu uz cepešplāts, kurā ieklāts cepamais papīrs vai folija.
2. Pievienojiet krustnagliņas, lauru lapas, kardamonu, kanēļa standziņu, anīsu un kurkumu. Uzlejiet olīveļļu un visu samaisiet. Lieciet cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 220 grādiem uz 10-15 minūtēm.
3. Pievienojiet kuskusam safrānu, sāli un nedaudz olīveļļas, pielejiet dārzeņu buljonu un uzlieciet katliņam vāku.
4. No dārzeņiem izņemiet lauru lapas, kanēļa standziņu un anīsu. Pievienojiet sagrieztas aprikozes.
5. Dārzeņiem pievienojiet kuskusu, labi samaisiet. Dekorējiet ēdienu ar piparmētru lapiņām.
Ķirbju biezeņzupa ar sarkanajiem ikriem un saldo krējumu
Sastāvdaļas:
300 g ķirbja
3 timiāna zariņi
Daži rozā piparu graudiņi
2 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote medus
150 ml dārzeņu buljona
80 ml saldā krējuma
4 ēdamkarotes krējuma siera
Sāls pēc garšas
4 ēdamkarotes sarkano ikru
Pagatavošana:
1. Cepamajā formā, kas izklāta ar cepamo papīru, liec palielos gabalos sagrieztu ķirbi, pievieno timiānu, rozā piparus, medu un uzlej olīveļļu. Cep 200 grādu temperatūrā aptuveni pusstundu.
2. Izceptos ķirbjus liec blenderī, pievieno dārzeņu buljonu un sablenderē.
3. Pielej saldo krējumu un atkal visu kopā sablenderē.
4. Salejiet zupu pa šķīvjiem un pievienojiet sieru un sarkanos ikrus.
Pīles krūtiņa ar ķirbjiem un apelsīniem
Sastāvdaļas:
300 g muskatķirbja
1 apelsīns
0,5 pīles krūtiņas
1 ēdamkarotes medus
Olīveļļa pēc vēlēšanās
Sāls, pipari, timiāns un balzamiko etiķis pēc garšas
Pagatavošana:
1. Notīriet un sagrieziet ķirbi palielos gabalos. Pievienojiet apelsīnu miziņu.
2. Apelsīnu nomizojiet un sagrieziet gabaliņos. Ķirbjiem pārlejiet apelsīnu sulu.
3. Pievienojiet olīveļļu, sāli, piparus, timiānu, medu un balzamiko etiķi, visu samaisiet.
4. Pīles krūtiņai uzberiet sāli un piparus, ādā izdariet diagonālus iegriezumus.
5. Gaļu lieciet grilā vai cepamajā formā, pārlejiet visu ar atlikušo marinādi. Vispirms 10 minūtes gatavojiet 200 grādu temperatūrā, pēc tam vēl 13 minūtes – 180 grādos.
6. Apelsīna gabaliņus lieciet pār pīles gabaliņiem un dārzeņiem, paturiet ēdienu vēl 5 minūtes cepeškrāsnī.
Rīsi ar ceptu ķirbi, kukurūzu un čili
Sastāvdaļas:
200 g brūno un sarkano rīsu
1 ķirbis
0,5 zaļā čili pipara
1 kukurūzas vālīte
0,5 sarkanā čili pipara
1 sauja ķirbju sēklu
3 lociņi
1 laims
4 bazilika zariņi
1 zariņš piparmētras
4 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote kļavu sīrupa
0,25 tējkarotes jūras sāls
1 šķipsniņa maltu melno piparu
Pagatavošana:
1. Notīriet un palielos gabalos sagrieziet ķirbi, pievienojiet sāli, piparus, kļavu sīrupu un olīveļļu. Cepiet aptuveni 10-12 minūtes 230 grādu temperatūrā.
2. Kukurūzu apcepiet uz grila.
3. Vārītiem rīsiem pievienojiet apelsīnu miziņas un laima sulu, olīveļļu, čili piparus, sāli un samaisiet.
4. Sasmalciniet baziliku un lociņus, pievienojiet rīsiem kopā ar apceptām ķirbju sēklām un labi samaisiet.
5. Ceptas kukurūzas graudiņus atdaliet no vālītes un pievienojiet salātiem kopā ar atdzisušajiem ķirbjiem.
Olas ar sēnēm uz ķirbju pankūkām
Sastāvdaļas:
Šalotes sīpols
300 g ķirbja
Sauja salātiem pielealātu lapu
3 olas
1 ķiploka daiviņa
2 šķipsniņas jūras sāls
0,5 tējkarotes etiķa
1 šķipsniņa provansas garšvielu
2 tējkarotes miltu
2,5 ēdamkarotes olīveļļas
5 šampinjoni
0,25 tējkarotes sāls
1 tējkarote etiķa
0,25 tējkarotes maltu melno piparu
Pagatavošana:
1. Sarīvējiet ķirbi uz rupjās rīves.
2. Uzkarsējiet pannā olīveļļu, ieberiet sagrieztas sēnes, sīpolus un ķiploku. Pieberiet sāli un piparus, pievienojiet provansas garšvielas. Cepiet visu līdz gatavībai.
3. Nelielā katliņā uzvāriet ūdeni, pievienojiet etiķi un uzvāriet olu pašot. Kad tā gatava, izņemiet to ar putu karoti un izvāriet otru olu.
4. Pannā uzkarsējiet vēl olīveļļu. Sarīvētajiem ķirbjiem pievienojiet miltus, sāli un olu. Visu samaisiet. Cepiet pankūkas.
5. Salātiem pievienojiet sāli, piparus, olīveļļu un etiķi.
6. Lieciet pankūkas uz šķīvja, pāri lieciet sēnes, olas pašot ( uzberiet tām sāli un pārgrieziet dzeltenumus).Uzlieciet sagatavotos salātus.
Kuskuss ar ķirbjiem un žāvētām aprikozēm
Sastāvdaļas:
1 glāze kuskusa
0,5 ķirbja
1 sauja žāvētu aprikožu
2 piparmētru zariņi
1 sauja kinzas
2 glāzes dārzeņu buljona
1 šķipsna tarhūna
3 tējkarotes medus
0,25 tējkarotes jūras sāls
4 ēdamkarotes olīveļļas
0,25 tējkarotes maltu melno piparu
Pagatavošana:
1. Pārlejiet kuskusam vārošu dārzeņu buljonu, katliņam uzlieciet vāku un atstājiet, lai uzbriest.
2. Notīriet un sagrieziet palielos gabalos ķirbi, lieciet to uz cepešplāts, kurā ieklāts cepamais papīrs. Uzberiet sāli, piparus, uzlejiet olīveļļu un medu. Cepiet 200 grādos līdz gatavībai.
3. Sagrieziet aprikozes, tarhūnu, piparmētras un kinzu, pievienojiet etiķi un olīveļlu.
4. Gatavos ķirbjus sajauciet ar kuskusu un visu samaisiet.
Šīs ķirbju ēdienu receptes var likties sarežģītas pirmajā brīdī. Taču gatavošanas procesā jūs pārliecināsieties, cik vienkārši un ātri viss sanāk!
Sagādājiet nepieciešamās sastāvdaļas un ķerieties pie darba! Kurš no ēdieniem jums patika vislabāk? Man visvairāk pa prātam siltie salāti ar ķirbi un kuskusu.