Kaltēto augļu krājumus es sāku gatavot jau jūlija vidū. Pirmās kaltēju aprikozes. Kuragu pievienoju praktiski visos konditorejas izstrādājumos, ko cepu ziemā, vai tas ir kāds saldais pīrāgs vai biezpiena sacepums. Melnās plūmes negatavoju, jo mums mājās tās neviens neēd, bet kaltēti ķirši garšo visiem.
Drīzumā gatavojos iegādāties elektrisko žāvētāju. Draudzenes lielās, ka lieto šo ierīci teju vai katru dienu. Kamēr man tā nav, intensīvi tiek darbināta cepeškrāsns.
Ķirši tajā sanāk lieliski. Tieši tas, kas vajadzīgs cepot kūkas un pīrāgus.
Sastāvdaļas:
Ķirši 2, 5 kg
Cukurs 1 kg
Pagatavošana:
1. Ogas nomazgā, noņem zariņus. Lai atbrīvotos no tārpiņiem, aplejiet ķiršus ar sālsūdeni. Pēc 20 minūtēm nolej sālsūdeni, bet ogas nomazgā ar tīru ūdeni.
2. Tad ogām izņem kauliņus. Atkaulotajām ogām pārber cukuru. Atstājiet sacukurotās ogas uz 4-5 stundām vēsā vietā. Pēc tam nolejiet sulu, kas radusies no ķiršiem, un uzvāriet to.
3. Sīrupā ieberiet ogas. Vāriet tās uz mazas uguns, pastāvīgi maisot 10 minūtes. Tad atkal nokāsiet sīrupu. To var saliet un aizvākot sterilizētās burkās.
4. Šādu sīrupu arī var izmantot desertu pagatavošanai. Personīgi es piesūcinu ar to biskvīta ripas. Bet tagad par ķiršiem.
5. Cepešplātē ieklājiet cepamo papīru, uz tā lieciet ķiršus vienā kārtā. Ogas nedrīkst pieskarties viena otrai. Lieciet plāti cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 80 grādiem.
6. Ogas kaltē ar atvērtām cepeškrāsns durtiņām 1,5 stundas. Pēc tam temperatūru samaziniet līdz 50 grādiem. Kaltējiet tā vēl 2,5 stundas.
Gatavām ogām jābūt mīkstām un , ja tām uzspiež, neizdalās sula. Glabāt tādus ķiršus var stikla burkās vēsā vietā, var glabāt ledusskapī. Gatavojiet gardās odziņas pēc jaunās receptes, bet recepti noteikti saglabājiet!