Pēc šī veida skābētie tomāti nedaudz atšķiras no parastajiem. To garša ir bagātīgāka un piesātinātāka. Mēs iesakām tev reizīti pagatavot tos pēc šīs receptes. Visdrīzāk, šī recepte pie tevis paliks uz ilgu laiku!
Pat tad, ja mēs dārzēnus kārtīgi nomazgājam, uz to virsmas vienalga paliek mikroorganismi, kuri nodrošina mums nepieciešamo rūgšanu.
Lai skābētie tomāti uzglabātos ilgāk, tie jāglabā pareizi. Ideāli, ja ir labs pagrabs. Ja nav, tos var glabāt ledusskapī, bet tur ir maz vietas. Var arī apēst uzreiz vai sadalīt radiņiem.
Sastāvdaļas:
8 kg tomātu
5 l ūdens
350 g sāls
2 asie pipari
1 mārrutka sakne
10 daiviņas ķiploka
1 paprika
Ķiršu, mārrutku, aveņu, upeņu lapas
5 ēdamkarotes ar kaudzīti cukura.
Pagatavošana:
1. Šīs proporcijas der 10 litru tilpuma traukam, tāpēc vispirms pārliecinies, vai tev tāds ir. Trauku labi izmazgā un saulē izžāvē.
2. Izvēlies pareizos tomātus. Tiem nav jābūt pārāk gataviem, pārāk mīkstiem un ar defektiem.
3. Izvēlies tādus tomātus, kādi redzami attēlā un kārtīgi nomazgā tos. Pēc tam saliec traukā, kur tie apžūs.
4. Tad pagatavo sālījumu. Vislabāk tam derēs akmens sāls. Ņem vērā, ka tajā ir kaut kādi melnumi, bet ar to mēs tiksim galā vēlāk. Pagaidām ber to ūdenī, labi samaisi, un lai tas izkūst.
5. Tad 10 l spaiņa apakšā liec nedaudz lapu, mārrutka sakni, piparus un ķiplokus
6. Virsū liec lielāko daļu tomātu, tad atkal zaļumus – lapas, ķiplokus, piparus.
7. Pēc tam liec atlikušos tomātus. Tad visam atkal pārber pāri zaļumus.
8. Piecu litru spainītī ieber cukuru, lej tajā sagatavoto sālījumu. Visi melnumi no sāls nosēdīsies spaiņa apakšā un nenonāks gatavajā produktā.
9. Kad cukurs izšķīst, lej visu šķidrumu spainī ar tomātiem un zaļumiem. Uzliec virsū vāku, bet nenoslēdz to blīvi. Tam nav blīvi jāpieguļ.
Vēl daži ieteikumi:
Ja spaini uzreiz noliksi aukstā vietā, tad tie būs gatavi pēc mēneša. Tas ir labi, ja vēlies gatavot krājumus ziemai. Ja vēlies tos nobaudīt ātrāk, tad turi tomātus istabas temperatūrā aptuveni 3 dienas.
Vēl viens labs variants, kā pagaidīt, lai tomāti ieskābst siltumā, un pēc tam tos sagatavot ziemai, ir tāds – tomātus saliek burkās, pārklāj tās ar marli, kurai uzbērts sinepju pulveris, un pēc tam uzliek plastmasas vāciņus.