Grūti iztēloties mūsu virtuvi bez bietēm. Mūsu senči tās lietoja kā ārstniecības līdzekli. Var uzskaitīt daudzas biešu vērtīgās īpašības. Tajās ir kalcijs, dzelzs, A un C vitamīns, šķiedrvielas, mangāns un kālijs. Pat biešu lapas lieto uzturā, kaut to pašu šobrīd tik populāro mangoldu.
Atklāti sakot, man nekad nebija garšojušas bietes to zemes garšas dēļ. Neraugoties uz to, ka tām ir ļoti augsta vērtība, ēdu tās ar nepatiku. Tā tas bija līdz pavisam nesenam laikam. Izrādās, no bietēm var pagatavot ļoti garšīgus ēdienus, zinot tikai vienu noslēpumu: bietes var lietot arī svaigā veidā. Pilnīgi pamatoti rodas jautājums: vai tad svaigas bietes vispār ēd? Un vēl kā ēd!
Cilvēki iesaka neatteikties pret svaigām bietēm ar aizspriedumiem. Tie, kam bietes vispār negaršo, līdz pat šim brīdim nezina, ka bietes var padarīt arī garšai tīkamas. Skaidrs, ka dārzeni vienu pašu lietot nevajag. Bet ir daudz salātu recepšu, dažas no tām šeit minēsim.
Svaigu biešu salāti
Šie svaigu biešu salāti ir pagatavojami dažās minūtēs, to garša lieliski dažādos ierastās pusdienas un vakariņas. Tādu vieglu uzkodu var pasniegt pie treknas, smagas barības, tas uzlabos gremošanu.
Sastāvdaļas:
1 biete
100 g valriekstu
3 ķiploka daiviņas
1 burkāns
3 ēdamkarotes majonēzes
Pagatavošana:
1. Notīrīt burkānus un bietes, sarīvēt uz rīves.
2. Sasmalcināt riekstus
3. Pievienot riekstus bietēm un burkāniem un aizdarināt ar majonēzi.
Pirmajā brīdī salāti izskatās vienkārši, tajos nav daudz sastāvdaļu, taču tiem ir spilgti izteikta un piesātināta garša. Rieksti, ķiploks un bietes lieliski papildina viens otru.
Svaigu biešu salāti ar āboliem
Sastāvdaļas:
1 biete
3 ēdamkarotes citronu sulas
2 vidēja lieluma āboli
1 ēdamkarote medus
1 ēdamkarote augu eļļas
Svaigi zaļumi – pētersīļi, dilles, baziliks
Pagatavošana:
1. Nomizo bietes, ābolu var nemizot. Sarīvē tos.
2. Pievieno medu, apslaki ar citronu sulu un atstāj uz 10 minūtēm iemarinēties.
3. Tad uzlej augu eļļu, pievieno zaļumus un sāli.
Pēc vēlēšanās var pievienot ķiplokus, vai sīpolus, bet man labāk patīk tieši tāds svaigs saldskābs variants. Starp citu, ja no bietēm rokas kļuvušas sarkanas, tās var notīrīt ar citronu sulu.
Svaigu biešu salāti ar kāpostiem
Sastāvdaļas:
1 biete
200g svaigu kāpostu
3 ēdamkarotes linu eļļas
1 kolrābis
2 āboli
1 ēdamkarote citronu sulas
Pagatavošana:
1. Sarīvē kolrābi, bieti un ābolus.
2. Sasmalcini kāpostus
3. Sajauc visas sastāvdaļas un apslaki ar citronu sulu.
4. Pievieno linu eļļu, visu samaisi un dekorē ar zaļumiem.
Šie salāti var palīdzēt tikt vaļā no daudzām slimībām, kas saistītas ar gremošanas sistēmu. Pēc vēlmes sastāvu var variēt. Piemēram, kolrābja vietā var ņemt redīsus. Tā salāti būs vēl sulīgāki.
Svaigu biešu salāti ar jogurtu
Šie salāti ne velti tautā nosaukti par skaistuma salātiem. Ja tos lieto regulāri, normalizēs ādas vielmaiņa, tā attīrīsies un atjaunosies sejas krāsas veselīgums.
Sastāvs:
150 g žāvētu plūmju
150 g valriekstu
1 biete
150 g jogurta
1 tējkarote medus
Pagatavošana:
1. Plūmes aplej ar vārošu ūdeni un atstāj uz 30-40 minūtēm (atkarībā no to sausuma).
2. Bieti sarīvē, izmirkušās plūmes sagriez gabaliņos. Savieno sastāvdaļas.
3. Sasmalcini valriekstus, pievieno klāt bietēm un plūmēm.
4. Ielej salātos medu un aizdarini ar jogurtu.
Tici, šie salāti ir ļoti garšīgi, tiem piemīt augsta vērtība. Tas ir viens no veidiem, kā veiksmīgi iekļaut savā ēdienkartē bietes, un pie viena uzlabot savu izskatu.
Svaigu biešu salāti ar sieru
Pēc šiem salātiem es aizmirsu par savu nepatiku pret bietēm. Bietes saldums līdzsvarojas ar siera sāļumu – tāds pikants savienojums nevienu neatstās vienaldzīgu! Tas ir lielisks papildinājums pamatēdienam vai arī patstāvīga uzkoda.
Sastāvdaļas:
2 nelielas bietes
2 burkāni
3 ķiploka daiviņas
150 g fetas vai mīksta brinzas siera
2 ēdamkarotes krējuma
Sāls, pipari, pētersīļu zaļumi
Pagatavošana:
1. Nomizo dārzeņus.
2. Sarīvē bietes un burkānus.
3. Ķiplokus sasmalcini vai izspied caur spiedi
4. Sieru sagriez nelielos kubiņos.
5. Visu bļodiņā sajauc, pievieno krējumu, garšvielas un zaļumus.
Svaigu biešu salāti galvenokārt sastāv no šīm divām sastāvdaļām. Tu vari mēģināt dažādas variācijas, pievienojot riekstus, sīpolus, krējuma vietā augu eļļu. Jauna diena – jauni salāti! Tādā veidā tu varēsi izmantot uzturā agrāk netīkamu dārzeni kaut visu nedēļu un sajust, kādu pozitīvu ietekmi tas atstās uz tavu veselību.
Tā man vecumdienās iegaršojās bietes, un mans organisms par to ir neizsakāmi pateicīgs.
Bietes ir arī lēts variants vājēšanai, jo tās gandrīz nesatur taukus un kalorijas Vēl tajās ir daudz antioksidantu. Bietes ir pazīstamas kā folijskābes avots (vitamīns B9). Ko tu domā par svaigiem dārzeņiem un vai tādi ir tavā ēdienkartē?