Mūsdienās pannas izvēle nav nemaz tik viegla, jo jāņem vērā daudzi faktori. Mūsu vecākiem tādas izvēles nebija, jo pannas bija no čuguna un tās kalpoja nevis gadiem, bet gadu desmitiem.
Ja jums arī tagad mājās ir čuguna panna, kuras vienīgais trūkums ir tas, ka veidojas piedgums, nesteidziet tūlīt pannu izmest. Pastāstīsim, kā notīrīt pannu ar smiltīm, ja standarta tīrīšanas veidi nelīdz.
Un neaizmirstiet arī to, ka šādas pannas mūsdienās ir grūti dabūt, bet to kvalitāte var būt tik pat laba kā pirms gadu desmitiem! Galvenais tikai pareizas rūpes par to.
Atceros savā bērnībā mana omīte uz tādām gatavoja tik gardas pusdienas un vakariņas… Bet labi, tagad par tīrīšanu.
Ja jums ir iespēja pannas tīrīt vasaras virtuvē vai vasarnīcā, dariet to tur, bet ja nav, tad atveriet logu, jo smarža jums ne pārāk patiks.
Kā tas darāms
1. Ieberiet pannā smiltis līdz pašām malām.
2. Lieciet pannu uz uguns.
3. Atstājiet uz mazas uguns uz 3 stundām, reizēm pabakstot smiltis ar dakšiņu vai karoti.
4. Noņemt pannu no uguns, izberiet smiltis un notīriet palikušo piedegumu ar dzelzs birsti.
5. Ja panna nav pilnīgi tīra, pēc dažām stundām procedūru atkārto. Kad panna atdziest, kārtīgi nomazgā to un iezied ar eļļu.
Izrādās, ka notīrīt pannu var pavisam vienkārši. Tāpēc nesteidziet izmest labu lietu un pirkt jaunu. Čuguna pannas jums kalpos daudzus gadus!