Vasarā, kad zaļumi aug dārzā, ir pieejami tirgos un ir pavisam lēti, ir laiks sagatavot krājumus ziemai. Piemēram, dilles var kaltēt un sasaldēt, bet vislabāk ir pagatavot uz to bāzes mērci. Tā pagatavojama ļoti ātri, uzglabāt to var vairākus mēnešus, tāpēc tā priecēs jūs visu auksto sezonu.
Diļļu mērce noderēs ne tikai ziemā, arī vasarā auksto zupu garšas un smaržas uzlabošanai, sulīgajiem dārzeņiem, sviesta vietā uz maizītes, ka garšviela šašlikam, zivīm, makaroniem. Šī zaļā garšviela piedod ēdieniem neatkārtojamu garšu un aromātu, pēc izskata tā atgādina pesto.
Sastāvdaļas:
2 glāzes dilles (sagrieztas);
1 citrons;
1 tējkarote sāls;
10 daiviņas ķiploka;
100 ml olīveļļas;
0,5 tējkarotes cukura.
Pagatavošana:
1. Nomazgājiet dilles, apžāvējiet uz papīra dvieļa un sablenderējiet blenderī kopā ar ķiplokiem.
2. Citronu nomazgājiet siltā ūdenī, noslaukiet sausu un sarīvējiet miziņu ar smalko rīvi, cenšoties neskart mizas balto daļu. Pārgrieziet citronu uz pusēm, izspiediet sulu un pievienojiet to dillēm.
3. Pievienojiet sāli, cukuru un olīveļļu. Ar blenderi sablenderējiet to viendabīgā masā. Lieciet mērci sterilizētās burciņās.
Jūs tikai iedomājieties, kā mājās sāks smaržot pēc vasaras un saules, kad atvērsiet burciņu ar gardo saturu! Un jūs uzreiz sapratīsiet, ka šis prieks ir patērētā laika vērts. Noteikti pagatavojiet šādu mērci ziemai!