Kad pirmo reizi nogaršoju ķīniešu maizi, biju vienkārši sajūsmā par izstrādājumu maigo tekstūru. Pēc kāda laika atradu recepti, un izrādījās, ka maize ir no plaucētās mīklas. Tieši pateicoties šim pagatavošanas paņēmienam gatavais izstrādājums sanāk tik gaisīgs.
Šādu gatavošanas metodiku Ķīnā un Japānā sauc par tan džon. Efekts ir vienkārši satriecošs! Domāju, ka, izmēģinājis šo recepti, neviens lasītājs vairs neatgriezīsies pie iepriekšējām.
Sastāvdaļas:
300 g kviešu miltu
1 olas dzeltenums
2 ēdamkarotes cukura
60 g sviesta
270 ml piena
7 g sausā rauga
1 tējkarote sāls
Cietais siers pēc garšas
Pagatavošana:
1. Samaisiet katliņā 30 g miltu ar 150 ml piena. Lieciet trauku uz lēnas uguns. Pastāvīgi maisot, sasildiet maisījumu līdz 65 grādiem.
2. Pārlejiet maisījumu bļodā, pārklājiet ar pārtikas plēvi.
3. Kamēr maisījums dziest, samaisiet atlikušo pienu ar cukuru un raugu. 10 minūtes pagaidiet, pēc tam sajauciet kopā rauga masu, atlikušos miltus un atdzisušo miltu un piena masu. Kad milti savāks visu slapjumu, visam pievienojiet sviestu un sāli. Iejauciet mīklu.
4. Kad mīksta kļūst gluda, lieciet to bļodā un pārklājiet ar pārtikas plēvi. Bļodu lieciet uz stundu siltā vietā.
5. Mīklu sadaliet četrās daļās. Katru daļu ar mīklas rulli izrullējiet četrstūra formas plāksne un vidū lieciet rīvētu sieru, saveliet rullī.
6. Lieciet rulli kēksa formā. Ļaujiet mīklai pastāvēt aptuveni 20 minūtes, pēc tam virsu pārklājiet ar olas dzeltenuma un piena maisījumu. Cepiet 180 grādu temperatūrā 20 minūtes.
Ja vēlaties, pienu receptē varat aizstāt ar ūdeni vai pagatavot piena un ūdens maisījumu attiecībā 1:1 Piedevas var būt visdažādākās. Labi derēs kanēļa un cukura maisījums.