Zupa ir viens no populārākajiem pirmajiem ēdieniem pasaulē. Bet cilvēku, kuri ir sajūsmā par to nemaz nav daudz. Bieži esmu domājusi, kāpēc tā. Lieta tāda, ka vairums cilvēku zupu uzskata par garlaicīgu un ne visai garšīgu ēdienu. Un ēd to laiku pa laikam tikai tāpēc, ka ta ir veselīgi gremošanas traktam.
Bet zupas taču var gatavot dažādi. Galvenais, neatkārtot no dienas uz dienu vienu un to pašu recepti, bet mēģināt katru reizi kaut ko jaunu. Tā, piemēram, siera zupas ir ļoti sātīgas un tās var gatavot daudzveidīgi. Esam sagatavojuši jums vairākus variantus, kuri noteikti iekļausies jūsu recepšu arsenālā.
Siera zupa ar garnelēm
Jūras produktu cienītājiem šī zupa noteikti patiks. Maigais un aromātiskais ēdiens kļūs par brīnišķīgu rotājumu pusdienu galdam.
Sastāvdaļas:
2 ēdamkarotes sviesta
150 g cieta siera
2 ķiploka daiviņas
1 sīpols
400 g garneļu
2 ēdamkarotes rīsu
1 tomāts
Sāls, pipari, lauru lapas pēc garšas
Pagatavošana:
1. Jau savlaicīgi iemērciet rīsus. Pēc tam uzlejiet 1 l ūdens un uzvāriet.
2. Uz pannas apcepiet smalki sagrieztus sīpolus. Kad tie kļūs zeltaini, pievienojiet sagrieztus tomātus un nedaudz pasautējiet.
3. Notīriet garneles un pievienojiet rīsiem. Garneles izvārās ātri, tāpēc tās jāpievieno 5 minūtes pirms būs gatavi rīsi.
4. Pieberiet sāli, piparus un lauru lapas, apceptos tomātus ar sīpoliem, smalki sagrieztu ķiploku.
5. Pievienojiet sarīvētu sieru, kad zupu noņemsiet no uguns. Līdzko siers būs izkusis, zupu var pasniegt galdā.
Siera zupa ar rīsiem
Vienkārša sātīga zupa, kas izglābs situāciju gan tad, kad nejauši ieradīsies ciemiņi, gan arī tad, kad vajadzēs pabarot ģimeni.
Sastāvdaļas:
500 g vistas filejas
400 g kausēta siera
150 g rīsu
400 g kartupeļu
150 g burkānu
150 g sīpolu
Sāls, pipari, zaļumi pēc garšas.
Pagatavošana:
1. Vistas filejai katliņā uzlejiet 3 litrus ūdens, pieberiet sāli, piparus un vāriet līdz gatavībai. Kad fileja gatava, izņemiet to no katliņa.
2. Vārošajā buljonā ieberiet rīsus, vāriet 10 minūtes.
3. Kartupeļus sagrieziet kubiņos, burkānus sarīvējiet uz smalkās rīves, sīpolus sasmalciniet. Gaļu sagrieziet nelielos kubiņos.
4. Buljonam pievienojiet kartupeļus, burkānus un sīpolus. Vāriet 5-7 minūtes. Tad pievienojiet gaļu un visu vāriet līdz gatavi kartupeļi.
Siera zupa ar vistu
Maigā vistas gaļa piedos ēdienam neiedomājamu garšu, bet aromāts apburs jau no sliekšņa.
Sastāvdaļas:
500 g vistas filejas
400 g kausētā siera
150 g rīsu
400 g kartupeļu
150 g burkānu
150 g sīpolu
Sāls, pipari, zaļumi pēc garšas
Pagatavošana:
1. Vāriet vistas fileju līdz gatavībai (25 minūtes pēc uzvārīšanās). Pēc tam fileju izņemiet no katla.
2. Vārošajā buljonā ieberiet rīsus un vāriet 10 minūtes.
3. Pievienojiet buljonam sagrieztos kartupeļus, burkānus un sīpolus, sāli, piparus un vāriet vēl 5-7 minūtes. Neaizmirstiet pamaisīt rīsus, lai tie nepiedeg.
4. Pievienojiet gaļu un vāriet, līdz gatavi kartupeļi.
5. Pievienojiet sieru, labi samaisiet un noņemiet no uguns. Pirms pasniegšanas pārkaisiet ar zaļumiem
Aromātiska siera zupa ar sēnēm
Šis laikam ir visizplatītākais siera zupas variants. Tiem, kam garšo sēnes, lielisks variants.
Sastāvdaļas:
400 g šampinjonu
1 sīpols
3-4 kartupeļi
2 ēdamkarotes eļļas
300 g kausētā siera
Pagatavošana:
1. Ielejiet katliņā 2,5 l ūdens un lieciet uz uguns.
2. Sīpolus smalki sagrieziet un apcepiet augu eļļā, pievienojiet kubiņos sagrieztas sēnes un vāriet līdz gatavībai.
3. Vārošajā ūdenī lieciet kartupeļus.
4. Kad kartupeļi gatavi, pievienojiet sieru, un sēnes ar sīpoliem.
5. Pievienojiet sāli, piparus un zaļumus
Siera zupa franču gaumē
Produkti, no kuriem zupa gatavota, ir pavisam vienkārši, tomēr ēdiens tāpēc nav mazāk garšīgs.
Sastāvdaļas:
450 g vistas filejas
200 g kausēta siera
400 g kartupeļu
150 g sīpolu
180 g burkānu
Sviests pēc, pipari, sāls, lauru lapas, zaļumi pēc garšas.
Pagatavošana:
1. Lieciet katliņā gaļu un ielejiet ūdeni. Līdz ko buljons sāk vārīties, pievienojiet 1 tējkaroti sāls, piparus un lauru lapas. Vāriet vēl 20 minūtes. Pēc tam gaļu izņemiet.
2. Kartupeļus un sīpolus sagrieziet, burkānus sarīvējiet, gaļu sagrieziet gabaliņos. Kausēto sieru sagrieziet kubiņos vai sarīvējiet.
3. Vārošajā buljonā lieciet kartupeļus. Kad uzvārās, vāriet vēl 5-7 minūtes.
4. Pa to laiku uz pannas apcepiet sīpolus, pievienojiet burkānus. Pieberiet sāli, piparus. Tad burkānus un sīpolus un vāriet vēl 5-7 minūtes.
5. Pievienojiet gaļu, pavāriet vēl 3-4 minūtes, pēc tam lieciet katliņā kausēto sieru, labi samaisiet un noņemiet katliņu no uguns. Pirms pasniegšanas pieberiet zaļumus.
Siera zupa ar lasi un ciedru riekstiem
Zivju mīļiem ir siera zupa ar lasi. Tā ir ļoti aromātiska, vērtīga, garšīga un sātīga.
Sastāvdaļas:
250 g laša filejas
1 sīpols
1 burkāns
30 g diļļu
3 kartupeļi
3 ēdamkarotes ciedru riekstu
350 g kausētā siera
1 l ūdens
2 ēdamkarotes olīveļļu
Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
1. Lieciet gaļu katliņā un uzlejiet ūdeni. Līdzko buljons sāk vārīties, pievienojiet 1 tējkaroti sāls, piparus pēc garšas, 2-3 lauru lapas. Vāriet 20 minūtes. Pēc tam gaļu izņemiet.
2. Kartupeļus, sieru un sīpolus sagrieziet kubiņos, burkānus sarīvējiet. Gaļu sagrieziet gabaliņos.
3. Vārošajā buljonā lieciet kartupeļus. No uzvārīšanās brīža vāriet 5-7 minūtes.
4. Pa to laiku apcepiet sīpolus un burkānus. Pieberiet sāli, piparus. Pannas saturu lieciet katlā un vāriet vēl 5-7 minūtes.
5. Pēc tam pievienojiet gaļu, vāriet 3-4 minūtes. Lieciet klāt kausēto sieru, samaisiet un noņemiet katlu no uguns. Pirms pasniegšanas pieberiet zaļumus.
Siera zupa ar kūpinātām desiņām
Arī kūpinātu desiņu fani var sevi iepriecināt ar siera zupu, kas gatavojama pēc pavisam vienkāršas receptes.
Sastāvdaļas:
2 kausētie sieriņi
150 g kūpinātu desiņu
3 kartupeļi
1 burkāns
2 sīpoli
3 ķiploka daiviņas
Saulespuķu eļļa pēc garšas
Zaļumi, sāls pēc garšas
1,2 l ūdens
Grauzdiņi pasniedzot
Pagatavošana:
1. Dārzeņus notīriet, sasmalciniet sīpolus un ķiplokus, sīkos gabaliņos sagrieziet burkānu. Kartupeļus kubiņos.
2. Ņemiet katliņu, apcepiet tajā ķiplokus ( lai tie nepiedegtu, cepiet 30 sekundes), pievienojiet sīpolus un burkānus. Cepiet līdz sīpols kļūst caurspīdīgs.
3. Pannā apcepiet ripiņās sagrieztas desiņas, pievienojiet kartupeļu un cepiet 10 minūtes. Pievienojiet sāli pēc garšas.
4. Lejiet katliņā ūdeni un vāriet līdz gatavi kartupeļi (aptuveni 15 minūtes).
5. Maisiet zupu līdz tam laikam, kamēr siers pilnībā izkūst. Noņemiet katliņu no uguns un pievienojiet sasmalcinātus zaļumus. Kad zupu pasniegsiet, ieberiet šķīvī grauzdiņus.
Vienkāršās siera zupu receptes stipri dažādos jūsu ēdienkarti. Iespējams, ka šīs zupas jūsu ģimenē iepatiksies visiem. Ar tādu pirmo ēdienu nav kauns pat ciemiņus pacienāt.
Noteikti izmēģiniet kaut dažas no šīm receptēm, un jūs pilnīgi pa jaunam novērtēsiet ierasto produktu savienojumus. Siera zupu priekšrocība ir tā, ka tās ir ļoti sāpīgas. Labu apetīti, un neaizmirstiet padalīties ar receptēm arī ar draugiem.