Kamēr eksperti strīdas par to, kurš, kad un kur izdomājis befstroganovu, īsti zināmi mums ir 2 fakti. Pirmais – slavenais liellopa gaļas stroganova gaumē ir teju vai katra pieklājīga Eiropas restorāna ēdienkartē. Otrais – reti kurš kulinārs – pašdarbnieks nav gatavojis šo ēdienu savā virtuvē.
Vienkāršs, sātīgs ēdiens ar sabalansētu garšu – befstroganovs derēs gan kā pusdienām, gan vakariņām. Šis ēdiens ļoti labi sader ar rīsiem, kartupeļu biezeni vai
Eļļā ceptiem smalkās strēmelītēs sarīvētiem kartupeļiem (kā korejiešu burkāni). Bet „a la rus” variantam piedāvājam šo ēdienu pasniegt ar irdeniem vārītiem griķiem.
Vajadzēs:
500 g liellopa filejas
1 sīpolu
1 ēdamkaroti viešu miltu
Maltus melnos piparus pēc garšas
200 g šampinjonu
2 ēdamkarotes krējuma
200 ml liellopa buljona
Sāli pēc garšas
Pagatavošana:
1. Liellopa gaļu kārtīgi izdauziet ar āmuriņu un tad sagrieziet šaurās strēmelītēs. Katliņā ar biezu apakšu uzkarsējiet eļļu, apcepiet gaļu, izņemiet gaļu no katliņa un nolieciet malā.
2. Sēnes sagrieziet, apcepiet pannā 3 minūtes. Pievienojiet smalki sagrieztus sīpolus, gatavojiet vēl 5 minūtes.
3. Katliņā, kurā cepās gaļa, ielejiet buljonu. Lieciet katlu uz uguns, uzvāriet. Lieciet atpakaļ katliņā gaļu, sēnes saceptas ar sīpoliem, pievienojiet garšvielas un sautējiet, līdz gaļa mīksta: aptuveni 10 minūtes.
4. Divas minūtes pirms ēdiena gatavības pievienojiet krējumu. Noņemiet katliņu no uguns, atstājiet befstroganovu dažas minūtes, lai ievelkas.
Ja vēlaties, varat befstroganovu pagatavot pikantāku. Pirms lejat katliņā krējumu, pievienojiet gaļai smalki sagrieztus marinētos gurķus: 2 vai trīs gabalus. Garša būs oriģināla.