Pirmo reizi es šos romba formas smilšu mīklas cepumiņus ar aromātisko cukura – kanēļa garoziņu nogaršoju vīra vecāku mājās. Man tie ļoti garšoja un es palūdzu recepti. Vēlāk uzzināju, ka tie ir tradicionāli cepumi „Zelah”. Vienkāršais sastāvs un tikpat vienkāršā pagatavošana padarīja šos cepumus par iecienītiem arī manā ģimenē.
No parastajiem smilšu cepumiem šie atšķiras ar aromātisko kanēļa garoziņu. Lai cepumi būtu maksimāli garšīgi, izmantojiet treknu sviestu un svaigu mājas krējumu.
Man bija kanēļa standziņas. Es tās samalu un sajaucu ar cukuru. Ar paciņu kanēli to salīdzināt nevar. Aromātu sajuta pat kaimiņi.
Sastāvdaļas:
Sviests 50 g
Krējums 60 g
Olas 1 gab.
Milti 200 g
Sāls 1 šķipsniņa
Cukurs 65 g
Vaniļas ekstrakts 2 ml
Cepamais pulveris 1 tējkarote
Kanēlis 1 ēdamkarote
Pagatavošana:
1. Sajauciet sviestu ar 40 gramiem cukura un saberziet līdz sanāk balta masa. Pievienojiet krējumu un labi samaisiet.
2. Masā iesitiet olu, pieberiet sāli un cepamo pulveri, pievienojiet 2-3 pilienus vaniļas ekstrakta un sakuliet ar dakšiņu.
3. Izsijājiet miltus un iejauciet mīkstu mīklu. Miltu daudzums var mainīties. Viss atkarīgs no to kvalitātes un svaiguma. Tāpēc miltus pievienojiet pakāpeniski. Saveliet mīklu bumbā, ielieciet to pārtikas plēvē un lieciet ledusskapī uz 30 minūtēm.
4. Apkaisiet darba virsmu ar miltiem, lieciet virsū mīklu un izrullējiet to 3-4 mm biezā plāksnē. Pēc tam pārkaisiet to ar kanēļa un cukura maisījumu.
5. Sagrieziet mīklu rombos, kuru mala ir 4 cm un lieciet uz cepešplāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepiet 190 grādu temperatūrā 25 minūtes.
Kā jau jūs nojautāt, vakarā pie mums bija ciemiņi. Kaimiņi nespēja atturēties no vilinājuma nogaršot kanēļa gardumu. Viņi, savukārt, uzaicināja mūs ciemos uz vasarnīcu uz šašlikiem. Jauks bonuss!