Kāpostu tīteņi droši vien ir viens no mīļākajiem ēdieniem daudzās ģimenēs. Taču vieniem tie sanāk ļoti ūdeņaini, citiem tādi, ka gribēsies vēl un vēl. Ir viens noslēpums, ar kura palīdzību var pagatavot garšīgus tīteņus un es ar to padalīšos. Manus mājiniekus un draugus ar varu neatraut no šī ēdiena!
Kā pareizi gatavot kāpostu tīteņus
Kur radušies kāpostu tīteņi
Tradicionāli tiem piedēvē slāvu izcelsmi. Taču, izrādās, ka tos gatavo visā pasaulē. Grieķijā kāpostu lapu vietā ņem vīnogu lapas, dažos citos apgabalos – jaunās biešu lapas.
Arī pildījums var būt visdažādākais. Rīsi, griķi, kviešu, kukurūzas putraimi. Tāpat gaļu var izvēlēties jebkuru vai arī gatavot kāpostu tīteņus ar sēnēm un dārzeņiem. Tīteņus gatavo praktiski visās Eiropas valstīs, tikai sauc tos dažādi. Arī Korejā un Ķīnā!
Un nu pie lietas.
Ideālu kāpostu tīteņu pagatavošanas noslēpums
Tev vajadzēs:
Izvēlēties lielu kāpostu ar veselām lapām;
Ņemt apaļgraudu rīsus, jo tiem ir labs lipekļa līmenis;
Ņemt malto garšu pēc garšas – es izvēlos jauktu cūkgaļas un liellopu gaļas maisījumu (viena pati liellopa gaļa būs pārāk sausa, viena pati cūkgaļa – pārāk trekna);
Pievienot pildījumam sīpolus, burkānus un ķiplokus- tos vispirms apcepu mīkstus pannā;
Kāpostu lapas novāra mīkstas;
Rīsus vāra līdz pus gatavībai;
Sajauc rīsus ar malto gaļu un apceptajiem dārzeņiem;
Pildīt kāpostu lapās pildījumu
Un nu noslēpums! Noteikti apcepiet sapildītos tīteņus pannā nelielā eļļas daudzumā. Tas aizņems nedaudz vairāk laika, un pēc tam vēl nāksies mazgāt pannu, bet, ticiet, tas ir tā vērts! Pietiks, ja apcepsiet tīteņus no visām pusēm, līdz tie kļūst zeltaini.
Cepiet uz lielas uguns, veltiet tam dažas minūtes. Tikai pēc apcepšanas tīteņus lieciet katlā un gatavojiet tālāk.
Kādēļ? Kad apcepsiet tīteņus, kāposti izdalīs visus lapās esošos cukurus. Galu galā tie karamelizēsies, un tas piedos tīteņiem neparastu saldenu garšu.
Pat pēc vārīšanas tīteņi būs nedaudz kraukšķīgi, kāposti nebūs „gumijas”, bet ļoti garšīgi. Tā gatavojot kāpostu tīteņi nebūs ūdeņaini, bet blīvi, kāposti nejuks ārā, bet pildījums būs pilnīgi izvārījies.
Tālākie soļi:
Ņem tomātu pastu (vai labāk sasmalcinātus tomātus savā sulā), nedaudz krējuma, garšvielas pēc garšas;
Visu samaisīt un atjaukt ar ūdeni vai buljonu;
Salikt apceptos tīteņus blīvi katlā un pārliet ar sagatavoto šķidrumu;
Vārīt līdz gatavībai – es vāru 30-40 minūtes, lai labi izvārās pildījums.
Reizēm laika ekonomijai vai kad aizņemti visa plīts, tad lieku tīteņus dziļā cepamajā traukā un cepu tos cepeškrāsnī. Starpība nekāda, tikai cepeškrāsnī cept vajadzēs 40-50 minūtes.
Noteikti izmēģiniet gatavot tīteņus ar apcepšanu, silti iesaku. Tie patiešām būs garšīgāki un aromātiskāki, tie nezaudēs formu. Garšos visiem!