Svētku galda klāšana un ēdienu gatavošana bieži vien ļoti nogurdina. Jo vairāk, ja tā ir dzimšanas diena. Nu kā te nepacentīsies iepriecināt svētku vaininieku? Bet laika atpūtai pēc tam bieži vien nepietiek, jo pēc svinēšanas jāmazgā trauku kaudze un viss jāsakārto.
Bet pat tādu darbošanos, kā ēdienu gatavošanu, var pārvērst patīkamā pasākumā. Un vēl pagatavot gardus ēdienus. Galvenais – pareizi saplānot laiku un izvēlēties labas svētku ēdienu receptes.
Jāsāk ar pareizu darba procesa organizāciju. Palīgu meklēšana ir svarīgs moments. Ja var daļu darba deleģēt kādam no mājiniekiem, dari to. Tā tu varēsi vairāk laika veltīt svarīgākajiem darbiem, kamēr, piemēram, tavs vīrs tīrīs augļus un dārzeņus salātiem. Darbs nav sarežģīts, bet saimniecei palīdzība nodrošināta.
Sagatavo pamatu un atpūties
Salātus pirms pasniegšanas vajadzēs tikai aizdarināt ar mērci, uzgriežamos – sakārtot uz servējamā šķīvja, bet galda piederumus – salikt pa vietām. Labāk jau pirms laika pārbaudīt, vai visi ēdieni pasniegti, nekā satraukumā joņot pa virtuvi, kad viesi jau sēž pie galda.
Klasiskie svētku ēdieni
Ja tu gatavo ēdienus dzimšanas dienai, tad ēdienu receptes nevar izvēlēties jebkuras, īpaši, ja runa ir par mīļu cilvēku. Painteresējies, kas viņam vislabāk garšo. Šis ēdiens tad arī kļūs par programmas naglu.
Bez tam, ir jau arī visiem zināmi gardumi, kuri nav zaudējuši aktualitāti. Gaļas un desu uzgriežamie, sviestmaizes ar kaviāru, siera plate, gaļas ruletītes
Svētku salātu receptes
Kur nu bez tradicionālās rasola bļodas? Tas, protams, ir joks, bet svētku galdā šie salāti, nudien, nebūs lieki. Rasols ir publikas mīlulis. To arī ir viegli pagatavot. Vienkārši izvāri kartupeļus, burkānus un olas. Sagatavo sīpolus, gurķus, zaļos zirnīšus, desu. Sagriez visu nelielos kubiciņos un aizdarini ar majonēzi!
Ļoti iecienījušas saimnieces ir „Cēzara” salātus. Tiesa gan, visbiežāk viņas gatavo modificēto variantu, kur katra saimniece recepti pielāgo sev. Piemēram, var miksēt salātus „Aisberg” ar ceptu vistas fileju, ķiršu tomātiņiem, un grauzdiņiem.
Garšvielas pievieno pēc garšas, bet aizdaram sajauc majonēzi ar krējumu attiecībā
Dekorē salātus ar rīvētu parmezāna sieru.
Grieķu salāti radīs galdam vasarīgu noskaņu.
Un nav svarīgi, kāds gadalaiks ir aiz loga. Šos salātus gatavot ir tik viegli, ka to varēs pat bērns. Lielā bļodā liec saplēstas salātu lapas, sagrieztus gurķus, tomātus, papriku, fetas sieru, olīvas un pus gredzenos sagrieztus sīpolus. Mērcei sajauciet dažas ēdamkarotes olīveļļas ar karoti sinepju un tējkaroti citrona sulas. Garšvielas pievieno pēc garšas.
Interneta plašumos var atrast daudz šo salātu gatavošanas variantu. Tu vari mainīt sastāvdaļas un koriģēt receptūru pēc savas garšas. Ļauj vaļu fantāijai.
Sezonas karstais ēdiens
Cilvēkiem, kuri dzimuši vasarā, ir sava torte – tas ir šašliks. Ne velti saka, ka katrā jokā ir daļa patiesības. Pasniegt šo gardo ēdienu kā karsto, būs vienkārši ģeniāla ideja. Protams, uzticēt šašlika gatavošanu vajag tikai tam, kuram tas vislabāk padodas, ja runa ir par gatavošanu dabā vai uz mangala.
Šašlika recepšu arī ir daudz. Katrs gatavo to pēc savas receptes, un tieši tas padara šašlika garšu neatkārtojamu. Bez tam, svarīga ir arī atmosfēra. Tā jebkuram ēdienam piedod īpašu garšu.
Uzklāt mīļam cilvēkam svētku galdu ir ļoti vienkārši. Vajag tikai labi pārdomāt darbības plānu. Sameklē dzimšanas dienai piemērotas ēdienu receptes, sagatavo ēdienu pamatus, padomā, kurš varētu tev palīdzēt visos darbos.
Bet pats galvenais – neaizmirsti par smaidu un labu garastāvokli. Tas tiešām padarīs tavus ēdienus unikālus un neaizmirstamus! Vai tev ir savi „Firmas” ēdieni? Padalies ar to receptēm!