Vai zināji, ka vīna glāze satur aptuveni tik pat daudz kalorijas, cik četri vidēji cepumi? Alkoholiskos dzērienus visbiežāk iegūst kartupeļu, graudu, augļu, ogu un medus ogļhidrātu rūgšanas procesā. Un destilēšanas un fermentēšanas procesā tiem pievieno kaudzēm cukura. Alkoholā atrodamās kalorijas ir “tukšas”, jo tām gandrīz nav uzturvērtības, tāpēc, ka alkohols būtu jāpatērē ārkārtīgi lielos daudzumos, lai cilvēka organisma iegūtu no tā kaut ko vērtīgu. Dažreiz mēs maldīgi domājam, ka vīnu un alu varam dzert neierobežotā daudzumā, jo šie dzērieni satur vismazāk kaloriju. Tomēr stirpos dzērienus mēs nevaram patērēt tik daudz, cik vieglos, tāpēc galu galā gan ar stiprajiem, gan vieglajiem alkoholiem visbiežāk uzņemam līdzīgu kaloriju daudzumu. Aplūko cik šie visizplatītākie alkoholi satur kaloriju uz aptuveni 100 ml:
Vīns
Beaujolais | 95 |
Bordeaux, (sarkanvins) | 95 |
Burgundy, red | 95 |
Burgundy, (baltvīns) | 90 |
Cabernet Sauvignon | 90 |
Chablis | 85 |
Champagne, (sausais) | 105 |
Champagne, (rozā) | 100 |
Chardonnay | 90 |
Alus (0,5 l glāze)
Tumšais alus | 170 |
Guiness | 170 |
Gaišais lager tipa | 160 |
Premium lager tipa | 380 |
Bezalkoholiskais | 40 |
Stiprais alkohols
Džins (40 %) | 222 |
Degvīns | 222 |
Viskijs | 220 |
Brendijs | 220 |
Martini | 175 |