Marinētas olas ir sens vācu ēdiens. Tāds olu pagatavošanas veids radies pirms 300 gadiem. Tādā veidā olas var saglabāt ilgi. Šis olu uzglabāšanas veids saglabājies līdz pat mūsdienām, bet ar laiku radās arī daudzi marinēšanas veidi, par tiem arī šodien pastāstīsim.
Marinētas vistu olas ir lieliska uzkoda jebkurā furšeta galdā. Tāpat tādas olas gatavo arī daudzos pabos un bāros, kur tās izmanto kā uzkodu pie dažādiem kokteiļiem.
Daudzi priekšroku dod marinētām paipalu olām, apgalvojot, ka tās ir daudz garšīgākas. Taču tā ir gaumes lieta. Marinādes, kuras šodien piedāvājam, der jebkurām olām.
Marināde amerikāņu gaumē
Sastāvdaļas:
12 vistu olas
250 ml baltā etiķa
250 ml ūdens
1 ēdamkarote cukura
2 tējkarotes marinādes garšvielu
1 tējkarote sāls
Pagatavošana:
1. Novāri olas cieti, ļauj tām atdzist, tad nolobi. Saliec 1l burkā.
2. Nelielā katliņā sajauc etiķi, ūdeni, cukuru, sāli un garšvielas. Vislabāk šim gadījumam derēs krustnagliņu, graudu piparu, lauru lapu un čili pipara maisījums. Uzvāri marinādi, pēc tam vāri to vēl 10 minūtes.
3. Marināde tūdaļ jālej burkā un blīvi jāaizskrūvē vāciņš. Gan burkai, gan vākam ir jānosterilizē.
Kad burka atdzisusi, to liek ledusskapī. Lai olas labi piesātinās ar marinādi, tās marināde jānotur aptuveni nedēļu.
Pasniedz galdā šādas olas ar mājas sausiņiem vai čipsiem.
Īpašās ķīniešu garšvielas, tādas kā fenhelis, sičuanas pipari, krustnagliņas un kanēlis ļaus tev pagatavot marinētas olas aziātu gaumē
Marinētas olas ķīniešu gaumē
Sastāvdaļas:
12 vistu olas
1 tējkarote Ķīnas tējas
3 ēdamkarotes sojas mērces
1 ēdamkarote apelsīnu sulas
1 tējkarote ķīniešu garšvielu
0,5 tējkarotes jūras sāls
1 tējkarote brūnā cukura
Pagatavošana:
1. Katliņā ielej aukstu ūdeni. Uzvāri to un vāri olas uz nelielas uguns 5 minūtes.
2. Uzmanīgi izņem olas un liec tās aukstā ūdenī. Tad pārsit olu čaumalu tā, lai uz tās veidotos plaisiņas, un atkal liec katlā.
3. Katlā ielej 1l ūdens un uzvāri. Atsevišķā katliņā sajauc marinādes sastāvdaļas un pievieno maisījumu vārošajam ūdenim. Vāri olas vēl 7 minūtes.
4. Olas neizņem, kamēr marināde nav atdzisusi. Tad liec tās ledusskapī uz nakti.
5. Olas lobi pirms pasniegšanas galdā. Tu pamanīsi, ka uz tām izveidojies skaists tīmeklīša veidā.
Marinētas olas pjemontiešu gaumē
Sastāvdaļas:
15 paipalu olas
10 pētersīļu zariņi
1 čili pipars
4 daiviņas ķiploka
125 ml tomātu sulas
100 g ķilavu
125 ml saulespuķu eļļas
10 g sāls
40 ml ābolu etiķa
Pagatavošana:
1. Novāri un nolobi paipalu olas
2. Sasmalcini pētersīļus, pievieno smalki sagrieztu čili piparu un sasmalcinātus ķiplokus. Samaisi visu un pievieno vēl sasmalcinātas ķilavas, pielej tomātu sulu un eļļu. Pievieno vēl etiķi un sāli.
3. Olas liec 1 litra burkā, pārlej ar marinādi un aizskrūvē vāku.
Marinētas olas ir visai neparasta uzkoda, ar kuru vari pārsteigt savus viesus. Vīriešiem tāda noteikti patiks!