Katram ir skaidrs, ka zaļumi ir veselīgi un vajadzīgi. Bez tam zaļumi lieliski papildina dažādu ēdienu garšu. Bet ir viena lieta – veikalā pirktie zaļumi ātri vien zaudē svaigumu. Tāda problēma bija arī man. Bet tad man draugs – pavārs pastāstīja noslēpumu, kā saglabāt zaļumus svaigus un sulīgus.
Izrādās, ka tādas metodes bieži izmanto ne tikai tirgos un veikalos. Daudzu restorānu un kafejnīcu ēdienkartēs ir ēdieni ar svaigiem zaļumiem, kurus jāprot saglabāt svaigus iespējami ilgāk. Ieklausījos drauga padomos un tagad pētersīļi un dilles man saglabājas svaigi nedēļām!
Kā saglabāt zaļumus svaigus: profesionāļa padomi
1. Saglabāt zaļumus svaigus uz dažām dienām var turot tos ūdenī. Diļļu pušķi ar kātiņiem uz leju liek glāzē ar ūdeni, bet augu augšējo daļu pārsien ar polietilēna maisiņu.
2. Ņem palielu trauku, ielej tajā ūdeni un ieliec tajā zaļumus labi noskalo. Nomazgātos zaļumus izliec uz papīra dvieļiem, lai nožūst. Konteinerā ar vāku saliec zaļumus un liec trauku ledusskapī.
Šis paņēmiens Palīdzēs saglabāt zaļumus svaigus 7-10 dienas.
3. Lai atsvaidzinātu jau apvītušus zaļumus, vajag tos ievietot traukā ar aukstu ūdeni un ļaut pastāvēt tā pāris stundas. Pēc tam izlej no trauka ūdeni, bet atstāj to mitru. Tad zaļumus saliec atpakaļ traukā un liec ledusskapī.
Tāds paņēmiens palīdzēs saglabāt zaļumus svaigus aptuveni nedēļu.
4. Bet šo paņēmienu var saukt par „smago artilēriju”, jo tieši to izmanto pieredzējuši pārdevēji, lai zaļumi izskatītos kā tikko no dobes.
Pirms likšanas uz letes zaļumus skalo ar etiķūdeni. Lai pagatavotu šķīdumu, jāsajauc glāze auksta ūdens ar 1 ēdamkaroti etiķa. Konteinerā liec zaļumus un aplej ar etiķa šķīdumu tā, lai visas lapiņas būtu ūdenī. Turi zaļumus šajā šķīdumā vienu stundu. Un viss , zaļumi pilnīgi svaigi!
Mājas apstākļos vislabāk periodiski skalot zaļumus šādā etiķa šķīdumā un uzglabāt tos ledusskapī.
Atceries, ka zaļumus var arī sasaldēt, kas palīdzēs tev zaļumus izmantot visu gadu.