Ar galda mārrutkiem
Restorānu–picēriju “4 krasti” un “4 pēdas” šefpavāres Sandras Birģeles recepte
1 kg gurķu
1 l ūdens
2 ēdamkarotes sāls
1 ēdamkarote cukura
1 tējkarote galda mārrutku
6 ķiršu lapas
6 upeņu lapas
1 mārrutku lapa
Dilles ar kātiem
Traukā liek gurķus, ķiršu, upeņu, mārrutku lapas un dilles. Litrā auksta ūdens izšķīdina sāli un cukuru, iemaisa galda mārrutkus un marinādi uzlej gurķiem un zaļumiem. Pēc pāris stundām mazsālītie gurķīši jau ir ēdami.
! Galda mārrutki kopā ar mārrutka lapu gurķiem piešķir pikantu asumiņu. Apēdot gabaliņu, rodas pēcgarša, kas liek domāt, ka mutē notikusi neliela mārrutku bumbas eksplozija.
Ar sinepju sēklām
Jēkabpils novada Dunavas pagasta pamatskolas mājturības skolotājas Ainas Vēveres receptes
2 kg gurķu
5 daiviņas ķiploka
1 tējkarote sinepju sēklu
1 tējkarote smaržīgo piparu
Sauja diļļu kātu
Sauja mārrutku, ķiršu un upeņu lapu
2 l ūdens
2 ēdamkarotes jūras sāls
1 tējkarote cukura
Burkā vai citā traukā liek zaļumus, garšvielas, ķiplokus un blīvi kārto gurķus. Nākamā atkal ir zaļumu kārta un garšvielas. Katlā uzkarsē ūdeni, pieber sāli un cukuru. Kad tie izšķīduši, izslēdz uguni un marinādi atdzesē līdz istabas temperatūrai. Lej burkā, lai gurķi būtu nosegti. Uzliek vāku un slogu. Gurķi būs gatavi pēc 12–18 stundām.
! Jāņem vērā: ja aplej ar verdošu ūdeni, gurķi nebūs kraukšķīgi!
Fiksie gurķīši
Gurķi
Dilles
Ķimenes
Ķiploki
Cukurs
Sāls
Šķēlītēs sagrieztus gurķus liek polietilēna maisiņā, pievieno lielāku daudzumu diļļu, piespiež ķiplociņu, pieber ķimenes, sāli un cukuru pēc garšas. Maisiņu kārtīgi sapurina vai uzmanīgi padauza pret galda virsmu, lai izdalās gurķu sula. Tad liek ledusskapī. Pēc pāris stundām fiksie gurķīši ir gatavi.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā!