Siltumnīcās un siltajos reģionos izaudzētie gurķi tiek aktīvi tirgoti gan tirgos, gan veikalos.
Saimnieces sāk aizdomāties par marinēšanu, konservēšanu un citiem gatavošanas veidiem.
Klasiskais variants – marinēšana ar etiķi. Etiķis kā konservants ļauj dārzeņiem ilgi uzglabāties un saglabāt kaut daļu vitamīnu. Tas arī ēdienam piedod skābu garšu.
Tā kā etiķis tiek iegūts sintētiskā ceļā no spirtu saturošām izejvielām, tas ne visiem patīk. Cita lieta – citronu sula. Tas ir dabīgs konservants. Piedāvājam tev marinētu gurķu recepti ar citroniem.
Marinēti gurķi ziemai
Sastāvdaļas:
600 g gurķu
1 citrons
4 ķiploka daiviņas
2 diļļu zariņi
2 lauru lapas
1 krustnagliņa
½ tējkarote sinepju sēklu
3 melno piparu graudiņi
3 smaržīgie pipari
1 l ūdens
150 g cukura
40 g sāls
Pagatavošana:
1. Ar šo produktu daudzumu varēsiet piepildīt vienu divu litru burku. Iemērc gurķus aukstā ūdenī uz dažām stundām. Pēc tam nomazgā tos un apgriez galiņus.
2. Sterilizētā burkā liec dilles un garšvielas. Blīvi saliec gurķus. Uzlej vārošu ūdeni un atstāj uz 20 minūtēm.
3. Nolej ūdeni katliņā. Ja ūdens ir mazāk par litru, pievieno trūkstošo daudzumu. Izšķīdini ūdenī sāli un cukuru. Vēlreiz uzvāri.
4. Ar uzvārīto marinādi pārlej gurķus. Virsū saliec ripiņās sagrieztu citronu. Uzreiz aizvāko burku. Apgāz burkas otrādi un ļauj atdzist istabas temperatūrā.
Jau pēc dažām dienām vari nogaršot gatavos gurķīšus. Nav obligāti gaidīt ziemu. Ar citronu marinētiem gurķiem ir ļoti patīkama svaiga garša, tie labi derēs pie šašlika arī vasarā.
Bet, ja domā atstāt šādus gurķus ziemai, liec burkas tumšā, vēsā vietā.