Klasiskais aveņu ievārījums ir atradums aukstajā gada laikā. Salds, aromātisks tas noderēs vienmēr. Var gan karsto dzērienu pagatavot, gan pīrāgu, gan ar pankūkām ēst un vienkārši uz maizes ziest. Vienmēr garšīgi!
Šodien pastāstīsim, kā pagatavot jebkuru ogu ievārījumu ar neparastu garšu. Vajag tikai ievārījumam pievienot banānus. Jā, jā, tieši banānus. Ievārījuma garša sanāk pārsteidzoša – atgādina augļu kožļeni. Sākumā liekas, ka ir aveņu garša, bet pēc tam banānu pēcgarša. Ideāls savienojums!
Avenes ziemai
Avene ir kaprīza oga. Pirmajā brīdī šķiet, ka izvārīt ievārījumu ir pavisam vienkārši, bet tā tas nemaz nav. Ogas var pārvārīt, ievārījumu var sabojāt, pievienojot liekas sastāvdaļas.
Aveņu ievārījumu vislabāk vārīt ar piparmētru, melisu vai baziliku. Lai nenomāktu ogu aromātu, var pievienot ābolus, bumbierus, mellenes, brūklenes, banānus. Ar zemenēm un upenēm avenes nedraudzējas. Šīs ogas nomāks pat spēcīgo aveņu aromātu.
Aveņu ievārījumu ar banāniem var uzglabāt ilgi. To var gatavot arī saldētām ogām. Un arī vērtība palielinās. Banānos ir kālijs, magnijs, C vitamīns, dzelzs, E vitamīns un, protams, serotonīns – laimes hormons. Gatavot šo gardumu vajag noteikti!
Sastāvdaļas:
Svaigas avenes 1 kg
Banāni 250 g
Cukurs 800 g
Viena citronu sula vai 1 tējkarote citronskābes.
Ja vēlies vārīt ievārījumu no saldētām ogām, atlaidini tās līdz istabas temperatūrai un pirms vārīšanas nolej lieko šķidrumu. Ja avenes jau zaudējušas savu aromātu, vārīšanas beigās pievieno ievārījumam vanilīnu un 30 ml konjaka (uz vienu kilogramu ogu).
Pagatavošana:
1. Ieber avenes katlā ar biezu apakšu. Ar stampiņu vai blenderi pamīci ogas.
2. Smalki sagriez banānus un pievieno tos ogām.
3. Pieber cukuru un citronskābi vai citrona sulu. Labi samaisi, uzvāri un pēc tam vāri uz lēnas uguns aptuveni 10-20 minūtes. Periodiski pamaisi, lai ievārījums nepiedeg un noņem putiņas. Ja vēlies, lai ievārījums būtu biezāks, vāri ilgāk – 30-40 minūtes vai pievieno ievārījumam pektīnu (12-15 g uz 1 kg ievārījuma)
4. Nenoņemot ievārījuma katlu no uguns, lej to sausās sterilizētās burkās un aizvāko. Burkas apgāz otrādi , sasedz, lai pilnīgi atdziest. Uzglabā vēsā vietā.