Ja tev patīk gatavot dažādus konservus ziemai, tad mūsu šodienas piedāvājums tev būs pa prātam. Zemenes ziemai – garšīgs un skaists kārums ziemai. Konservēšana nav grūta un ogas formu nezaudēs.
Tādas zemenes var izmantot gan kā greznojumu tortēm un kūkām un var arī ēst vienkārši ar maizi, kā ievārījumu. Pēc apstrādes ogas saglabā formu, bet garša un smarža pat pastiprinās. Noteikti pamēģini!
Zemenes ziemai
Sastāvdaļas:
1 kg zemeņu
1 kg cukura
200 ml ūdens
2 g citronskābes
Pagatavošana:
1. Ņem katliņu, ieber tajā cukuru, tad ielej ūdeni. Liec katliņu uz uguns un gaidi līdz cukurs pilnīgi izkūst. Ļauj pavārītes 15 minūtes uz minimālas uguns un tad pievieno citronskābi.
2. Atkal ļauj sīrupam pavārīties 15 minūtes, līdz sīrups pārvēršas par staipīgu masu, kas līdzīga šķidram medum.
3. Sagatavo zemenes: nomazgā ogas, noņem zaļās lapiņas. Lielās ogas var pārgriezt uz pusēm, mazās atstāt tādas, kādas ir, saliec bļodā.
4. Pārlej zemenes ar sīrupu un atstāj uz 20 minūtēm. Pa to laiku zemenes nedaudz „pavārīsies” un palaidīs sulu. Pēc tam uzmanīgi izkās zemeņu sīrupu un lej atpakaļ tajā pašā katliņā, kurā tas vārījās. Izveidojušos karameli arī liec katliņā.
5. Pavāri sīrupu aptuveni 10 minūtes. Karamele uzkusīs un sīrups kļūs šķidrs. Ļauj nosēsties putām un atkal lej sīrupu pāri zemenēm. Atstāj uz 20 minūtēm.
6. Pa to laiku nosterilizē burciņas: ielej katrā 50 ml ūdens un liec mikroviļņu krāsnī uz 10 minūtēm. Vāciņus sterilizē pavārot 5 minūtes.
7. Pēc 20 minūtēm atkal nolej sīrupu caur caurduri atpakaļ katliņā un Vāri 5 minūtes, noņem putas, kamēr tas nav atdzisis. Uzmanīgi liec zemenes pa burkām.
Pārlej pāri ogām sīrupu un aizskrūvē burciņas. Pēc tam vari likt burciņas skapītī. Tādas zemenes labi saglabā tekstūru un patīkami pārsteigs tevi ziemā.
Bet, ja mūs recepti vienkāršo un vāra sīrupu tikai vienu reizi, uzver zemenes uz kociņa un iemērc sīrupā, tev būs zemenes glazūrā. Tādas noderēs svētkos vai ballītē.