Zupa ir pirmais ēdiens, kuru parasti ēd pusdienās. Zupā jābūt aptuveni 50% ūdens.
Šodien pasaulē ir aptuveni 150 pamata zupu tipi, kurus iedala vairāk nekā 1000 veidos. Daudzas vecmāmiņu paaudzes droši zināja, ka zupas ir viens īsts gardums, ja pareizi māk to taisīt.
Gardu zupu receptes katrai dienai
Ja tev garšo zupas un tu vēlies pamēģināt uzvārīt kaut ko jaunu, tad šis būs interesanti.
Frikadeļu zupa
Sastāvdaļas:
2 l ūdens
200 g maltās gaļas
100 g burkānu
300 g kartupeļu
100 g rīsu
40 g sīpolu
Sāls, pipari pēc garšas
Lauru lapa
Zaļumi pēc garšas
Pagatavošana:
1. Uzvārīt ūdeni, likt tajā rīvētus burkānus un kartupeļus.
2. No maltās gaļas pagatavot frikadeles.
3. Kad kartupeļi gandrīz gatavi, pievienot frikadeles un rīsus, lauru lapu, sāli un piparus.
4. Dažas minūtes pirms zupas gatavības pievienot zaļumus un sīpolus. Labu apetīti!
Siera zupa
Sastāvdaļas:
1,5 l ūdens
1 paciņa kausētā siera
1 neliels burkāns
1 sīpols
4 vidēja lieluma kartupeļi
Pagatavošana:
1. Nomizot kartupeļus, sagriezt kubiņos, likt katliņā, pieliet ūdeni un likt vārīties.
2. Sarīvēt burkānus, sagriezt sīpolus, pasautēt augu eļļā.
3. Likt katliņā burkānus ar sīpoliem un sieru, kas sagriezts gabaliņos.
4. Maisīt zupu, līdz siers pilnīgi izkūst. Pievienot sāli, vārīt vēl 30 minūtes. Labu apetīti!
Siera zupa ar vistas gaļu
Sastāvdaļas:
400 g vistas filejas
2 kartupeļi
1 liels burkāns
180 g kausētā siera
2 l buljona vai ūdens
Zaļumi
Lauru lapas, pipari
Sāls
Pagatavošana:
1. Vistas fileju sagriezt vidēja lieluma gabaliņos.
2. Kartupeļus sagriezt kubiņos, burkānus pusaplīšos.
3. Apcept fileju pannā nelielā daudzumā olīveļļas.
4. Uzvārīt buljonu, pievienot lauru lapas un piparus, pievienot filejas gabaliņus.
5. Samazināt uguni un vārīt 7-10 minūtes.
6. Pievienot dārzeņus un vārīt vēl 10-15 minūtes.
7. Pievienot zupai kausēto sieru, labi samaisīt, lai siers pilnībā izkūst.
8. Pievienot sāli un noņemt katliņu no plīts. Labu apetīti!
Dārzeņu zupa
Sastāvdaļas:
1 burkāns
1 sīpols
Sauja svaigu kāpostu
1 svaigs gurķis
3-4 tomāti
½ paprikas
Sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Jau iepriekš notīrīt un sagatavot dārzeņus.
2. Pēc tam likt kārtām sagrieztos dārzeņus katlā: 1. kārta – burkāni, 2. – sīpoli,3. – kāposti, 4. – gurķis, 5. – tomāti, 6. – paprika.
3. Katliņam uzlikt vāku un sautēt visu uz lēnas uguns 25-30 minūtes savā sulā. Ja nepieciešams, pievienot nedaudz ūdens. Periodiski sakratot katliņu.
4. Tad uzliet vārošu ūdeni, pievienot sāli, uzvārīt un noņemt no uguns.
5. Zupa gatava. Pievienot dilles, pētersīļus un krējumu. Var pievienot vēl rīvētu ķiploku un piparus. Labu apetīti!
Piena sakņu zupa
Sastāvdaļas:
1 l ūdens
400 ml ūdens
400 g kartupeļu
400 g puķkāpostu
100 g burkānu
300 g zaļo zirnīšu
20 g sviesta
Sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Sagriezt burkānus kubiņos, apcept pusē no eļļas daudzuma, lai eļļa iekrāsojas.
2. Puķkāpostus sadalīt ziedkopās.
3. Kartupeļus sagriezt kubiņos.
4. Uzvārīt pienu, noņemt putas.
5. Ūdeni uzvārīt, pievienot sāli, kartupeļus un kāpostus, pēc tam pievienot apceptos burkānus.
6. Vārīt uz lēnas uguns līdz pusgatavībai, pēc tam pievienot karsto pienu un vārīt, līdz dārzeņi gatavi.
7. Pašās beigās pielikt zaļos zirnīšus, ļauj uzvārīties un ļaut pastāvēt 15 minūtes.
8. Šķīvī pirms zupas ieliešanas likt gabaliņu sviesta. Labu apetīti!
Zupu receptes ir daudzveidīgas, tāpēc, tu varēsi katru dienu izmēģināt jaunu variantu. Īpaši labas ir siltās zupas ziemas saltumā. Atceries šīs receptes, tās sasildīs tavu ģimeni aukstajā gada laikā.