Gurķu sagatavošana ziemai ir ikgadējs katras saimnieces rituāls. No daudzām zināmajām receptēm ir grūti izvēlēties vienu. Kādam garšo marinēti gurķi, bet citam labāk tīk sālītie.
Manā ģimenē no paaudzes paaudzē tiek nodota īpaša gurķu skābēšanas recepte ar miltiem. Pastāstīšu, kā ātri iesālīt gurķus.
Daudz kur esmu garšojis sālītos gurķus, bet tādus, kā gatavoja vecmāmiņa, nekur neesmu ēdis.
Jau bērnībā man interesēja, kāpēc citiem gurķi burkās bija caurspīdīgā sālījumā, bet vecmāmiņas burkās tie bija kaut kādā baltā šķidrumā.
Izrādās, ka viss noslēpums ir vienā īpašā sastāvdaļā. Tagad pati gatavoju tāpat. Sanāk vienmēr teicami. No receptē minētā produktu daudzuma sanāk 1 trīs litru burka.
Sastāvdaļas:
* 2-2,5 kg nelielu gurķu
* 3 ēdamkarotes (ar kaudzīti) kviešu miltu
* 3 ēdamkarotes sāls (ar kaudzīti)
* Mārrutku lapas
* 1 vīnogu lapa
Pagatavošana:
1. Pēc šīs receptes gurķus sāla tāpat kā mucā. Tāpēc tev nenāksies burkas sterilizēt. Vienkārši labi tās izmazgā un atstāj, lai nožūst mitrums. Derēs arī plastmasas vāciņi.
2. Burkas apakšā ieliec vīnogas lapu. Pēc tam liec nomazgātus gurķus. Pats galvenais – likt tos pēc iespējas blīvāk. Gurķiem virsū ber sāli un miltus, pāri pārlej destilētu ūdeni.
3. Sagatavoto burku aizvāko. Labāk burku nolikt uz kādas paplātes vai lielākā, dziļā traukā, jo šķidrums no burkas var tecēt laukā.
Reizi dienā burku vajag sakratīt, lai milti vienmērīgi izvietotos pa burku, nevis nosēstos burkas apakšā. Tas palīdzēs gurķiem ātrāk ieskābt.
4. Gurķus, kas gatavoti pēc šīs receptes var ēst jau pēc 4 dienām. Tad tie būs tikai nedaudz sāļi. Ja patīk stiprākas garšas gurķi, jāpagaida vismaz nedēļu. Uzglabāt var ledusskapī vai pagrabā.
Papildus ieteikums:
Lai gurķiem būtu spilgtāka garša, vari pa vecam burkā likt dažas daiviņas ķiploka un dilles.
Vīnogu lapas vietā var ņemt ozola lapas. Tad gurķiem būs interesantāka pēcgarša.
Lai pievienotu produktam īpašu odziņu, var pievienot graudu piparus vai gabaliņu pipara. Galvenais – nepievienot par daudz garšvielas.
Tagad tu zini šo īpašo recepti. Tā ir pavisam vienkārša. Gurķi sanāk kraukšķīgi un garšīgi. Tāds konservēšanas veids neprasa daudz laika un līdzekļu.