Tefteļi ar rīsiem
Biežāk šos teftelīšus sauc par ezīšiem. Tie ļoti garšo bērniem, jo tefteļi izskatās pēc ezīšiem rīsu dēļ. Lai rīsi izskatītos kā eža adatiņas, tie jāpievieno maltajai gaļai nevārīti. Labāk izvēlēties gargraudu rīsus, piemēram, basmati.
Var izmantot arī vārītus rīsus, garšīgi būs tāpat, tikai nebūs „adatiņu”.
Sastāvdaļas:
- maltā gaļa 500 g
- rīsi 0, 5 glāzes
- sāls
- sīpoli 1 gab.
- malti melnie pipari
Mērcītei:
- sāls
- krējums 200 g
- ūdens
- tomātu mērc2 1 ēdamkarote
Pagatavošana:
Sīpolus sasmalcina. Rīsus vai nu vāra līdz pusgatavībai, vai arī uz stundu iemērc. Sajaukt rīsus, malto gaļu, sīpolus, sāli, piparus.
Izveidot 4-5 cm diametra bumbiņas un likt tās uz pannas, kas ieziesta ar krējumu.
Sajauc mērces sastāvdaļas, pievieno ūdeni – glāzi vai nedaudz vairāk.
Vajag, lai mērcīte pilnīgi pārklātu tefteļus. Sautēt uz vidējas uguns aptuveni 30 minūtes.
Tefteļi tomātu mērcē
Var jau pagatavot parastus tefteļus un pasutināt tos parastā tomātu mērcē. Būs garšīgi, bet garlaicīgi.
Bet, ja nu sagādāt veselu emociju sprādzienu – pagatavot vienkāršu, bet neordināru ēdienu? Viegli.
Sastāvdaļas:
- maltā gaļa 0, 4 kg
- biezpiens 0,1 kg
- Olas 1 gab
- Sīpols 1 gab. liels
- Ķiploks 2 daiviņas
- maize 2-3 šķēlītes
- piens vai salds krējums 2 ēdamkarotes
- zaļumi
- sinepes 1 tējkarote
- sāls, garšvielas
Mērcei:
- Tomti 2 lieli
- sīpols 2 gab
- burkāns 1 gab
- paprika 2 gab
- kečups 3 ēdamkarotes
- tomātu pasta 2 ēdamkarotes
- ciete un cukurs pa 1 ēdamkarotei
- sāls
- zaļumi
- malti melnie pipari
- ķiploki 2 daiviņas
- ūdens vai buljons 300 ml
Pagatavošana:
Sasmalcināt sīpolus un ķiplokus (ar rīvi vai blenderi). Pievienot malto gaļu un ūdenī vai pienā izmērcētu maizi. Samaisīt visu.
Tad pievienot olu, biezpienu un sinepes. Sagriezt zaļumus, pieliet pienu un vēlreiz samaisīt.
Pievienot sāli un piparus.
Vēl, ja ir vēlēšanās, var pievienot muskatriekstu vai provansas garšvielu maisījumu.
Veido tefteļus, jebkura lieluma.
Galvenais, lai sanāk apaļi. Apviļā tos miltos, apcep un noliek uz brīdi maliņā.
Pagatavo mērci.
Mērcei svarīgi sastāvdaļas kārtīgi sasmalcināt. Tad uzkarsē eļļu.
Apcep tajā nedaudz sīpolus, pievieno sarīvētus burkānus, cep vēl pāris minūtes, tad pievienot papriku un tomātus un vēl nedaudz pacep.
Pēc tam pievieno sāli, cukuru, ketčupu un tomātu mērci. Visu kopā pasutina kādas trīs minūtes.
Cieti atjauc ar 50 ml ūdens un pievienot mērcei. Samaisīt, pievienot ūdeni vai buljonu (var no buljona kubiņiem), pievieno sasmalcinātus zaļumus un ķiplokus. Uzliek katliņam vāku un sautē 10 minūtes.
Tad mērcē liek iekšā tefteļus. Tefteļiem jābūt pilnīgi pārklātiem ar mērci.
Uzliek katliņam vāku un vēl pasautē 15 minūtes. Pasniedz ar vārītiem rīsiem, dārzeņiem vai kartupeļiem.
Tefteļi krējuma mērcē
Tefteļi sanāk ļoti maigi. Derēs jebkura gaļa. Sīpolus var apcept, tad tefteļu garša būs oriģināla.
Sastāvdaļas:
- Maltā gaļa 0, 5 kg.
- sakaltusi baltmaize 150 g
- sīpoli 2 gb
- olas 2 gab
- sāls, pipari
Mērcei:
- krējums 200 g
- milti 2 tējkarotes
- sāls
- ūdens vai buljons 100 ml
Pagatavošana:
Maizi izmērcē pienā vai ūdenī, viegli nospiež. Pienā, protams, būs garšīgāk.
Ja gaļu maļat, samaliet arī izmērcēto maizi un sīpolus – svaigus vai ceptus.
olas sakuļ un pievieno maltajai gaļai, tad vēl pievieno sāli un piparus.
Masu kārtīgi samaisa un nedaudz pakuļ, lai tefteļi būtu gaisīgāki. Veidot bumbiņas, apviļāt tās miltos un cept līdz pilnīgai gatavībai. Tefteļus pārliek katliņā.
Mērcei sajauc krējumu, buljonu (vai ūdeni), sāli un miltus. Pārliet ši maisījumu tefteļiem un sautē piecas minūtes
Tefteļi cepeškrāsnī
Gardi tefteļi ar sieru. Siers dara tefteļus garšīgākus, bet tomātu masa, kurā tie sautējas, dara tos sulīgākus.
Sasdtāvdaļas:
- Maltā gaļa 0, 5 kg
- siers 150 g
- ola 1 gab
- sīpols 1 gab
- sāls, pipari
Mērcei:
- Tomāti 4-5 lieli
- cukurs 1 tējkarote
- sāls, pipari
Pagatavošana:
Smalki sagriezt sīpolus, sarīvēt sieru. Samaisīt tos kopā ar malto gaļu, sāli un pipariem.
Noņemt miziņu tomātiem, mīkstumu smalki sagriezt. Var procesu paātrināt – pārgriezt tomātu uz pusēm un sarīvēt, mīķstums sarīvēsies, miziņa paliks.
Tomātu masai nedaudz pievienot sāli un cukuru. Šeit ir jāgaršo – ja tomāti saldi, cukuru vajag mazāk. Jāpaļaujas uz savu garšu. Var pievienot garšvielas vai smaržīgos piparus.
Tomātu masu ieliet formā un likt cepeškrāsnī vai arī pasutina m inūtes 10 pannā, lai izdalās sula. Kamēr tomātu masa sāk atsuloties, veidot tefteļus un likt tos tomātu masā. Cept līdz gatavībai 30 minūtes 200 grādu temperatūrā.
Tefteļi multivāres katlā
Gatavot šajā katlā ir tīrā bauda. Tik vien vajag, kā ielikt visus produktus, visu pārējo katliņš padara pats.
Nevajag uzraudzīt procesu, nekas nepiedegs, neaizbēgs. Tik pēc noteikta laika būs jāizņem gatavais ēdiens.
Sastāvdaļas:
- Maltā gaļa 0, 5 kg
- sāls
- ola 1 gab
- malti melnie pipari
- rīsi 0, 5 glāzes
- sīpols 1 gab
Mērcei:
- lauru lapa, sāls, garšvielas
- ūdens vai buljons 400 ml
- milti, majonēze, krējums, ketčups vai tomātu mērce pa 2 ēdamkarotēm
Pagatavošana:
Rīsus novāra un sajauc kopā ar pārējām tefteļu sastāvdaļām. Veido tefteļus un liek bļodā. Tad atsevišķi sajauc mērces sastāvdaļas un pārlej ar to tefteļus. Ieslēdz sautēšanas režīmu uz 1 stundu.
Vērtīgi padomi, ko iesaka pieredzējuši kulināri.
Tefteļi sanāk garšīgāki, ja neizmanto pirkto malto gaļu, bet samaļ paši. Tie sanāk sulīgāki, jo tad gaļā saglabājas gaļas sulas.
Lai tefteļi būtu gaisīgāki, maltajai gaļai pievieno izmērcētu baltmaizi, tā uzņems gaļas sulas un neļaus tām iztecēt ārā.
Labāk izmantot cietu baltmaizi, no svaigas tefteļi būs klīsterīgāki.
Labu apetīti!