Veikalu plaukti ir burtiski pārpildīti ar spilgtajiem, oranžajiem un aromātiskajiem mandarīniem. Šie citrusaugļi ir neatņemama Ziemassvēku laika sastāvdaļa. Rīgas 1. slimnīcas uztura speciāliste Liene Sondore brīdina: viss ir labs, ja netiek lietots pārmērīgi, nedrīkst pārspīlēt arī ar mandarīniem.
Sarunā uztura speciāliste apstiprināja plaši izplatīto viedokli par to, ka mandarīni ir vērtīgs C vitamīna avots – vienā mandarīnā ir atrodami 45% no dienas normas. Tāpat mandarīni satur A un B6, B2, PP vitamīnus un citas vērtīgas vielas – magniju, kāliju, kalciju, cinku un mangānu.
Taču mandarīni var arī nodarīt kaitējumu – ja tiek pārsniegta norma (200-300 g dienā), var rasties kuņģa-zarnu trakta traucējumi, jo mandarīnu sastāvā ir daudz celulozes un skābes.
Pārēšanās var novest arī pie niezes – pat tiem, kuriem nav alerģijas pret šo augli – tā atzīmē uztura speciāliste.
“Jebkurš veselīgs produkts pārmērīgos daudzumos var nodarīt lielāku kaitējumu nekā labumu. Nedrīkst apēst kilogramu mandarīnu vienā piegājienā – tajos ir pārāk daudz fruktozes un saharozes, ar kuru nedrīkst pārspīlēt. Vitamīns C ir ļoti svarīgs, bet tā pārmērīgums var kaitēt veselībai,” atzīmē uztura speciāliste.
Avots: riga.lv