Uzbekiem ir paruna: “Ja jāmirst, tad no plova!”
Lūk, īsta uzbeku plova recepte!
Sastāvdaļas:
- 1 kg rīsu;
- 1 kg jēra gaļas;
- 1 kg burkānu;
- 4 sīpoli;
- 300 ml saulespuķu eļļas;
- 2 ķiploku daivas;
- Divas šķipsnas sarkano piparu;
- Barbarisa gas 1 tējkarote;
- 1 tējkarote ķimenes;
- 1 tējkarote koriandrs;
- Sāls pēc garšas.
Pagatavošana
- Rīsi ir vairākas reizes rūpīgi jānoskalo, lai pēc skalošanas ūdens būtu dzidrs.
- Nomizojiet ķiploku daivām cieto mizu un atstājiet tos veselus.
- Nomizojiet trīs sīpolus un sagrieziet gareniskā veidā. Tad nomizojiet burkānus sagrieziet plānās sloksnēs.
- Uzkarsējiet čuguna katlu un ielejiet tajā eļļu. Iemetiet tajā vienu sīpolu līdz tas palier gandrīz melns.
- Tad lieciet katlā atlikušos sīpolus līdz tie kļūst zeltaini (apmēram 10 minūtes).
- Nomazgā jēru un sagriež vidēja lieluma kubos. Tad pievieno sīpoliem un apcep zeltaini brūnu.
-
Pievienojiet burkānus un apcepiet ar gaļu un sīpoliem, nemaisot 3 minūtes. Pēc tam samaisiet sastāvdaļas un pagatavojiet vēl 10 minūtes. Ielejiet verdošu ūdeni katlā. Tam vajadzētu būt 1 cm virs katla satura.
- Pievienojiet sarkanos pipers un tad atstājiet gatavoties uz lēnas uguns 1 stundu.
- Samaisa kopā ķimenes, koriander un barbarisa ogas un sāli un pievienojiet plovam.
- Tagged jāgatavo rīsi. Tie vēlreiz jānoskalo un jāuzber uz gaļas. Tad palielina uguni un rīsus aplej ar vārītu ūdeni, lai ūdens būtu 3cm virs rīsiem.
- Kad ūdens ir pilnībā uzsūcies uzlieciet pa virsu ķilpoku daivas. Tad plovā jāizveido vairāki caurumu ar plānu koka skaliņu.
- Tad katlam liek virsū vāku un vāra vēl 30 minūtes.